Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Etikkurs för vårdpersonal

Just nu får ett 80-tal anställda på äldreboendena Bataljonen och Kungsgården gå en kurs i hur både anhöriga och dementa ska bemötas.

Annons

Kursen, som är initierad av demenssjuksköterskan Irene Franzén, har varit planerad sedan en lång tid tillbaka. Men med anledning av händelserna på Kungsgården blev den något tidigarelagd.

– Det låg rätt i tiden att dra i gång den vid förra månadsskiftet, säger enhetschefen Conny Eriksson.

Kursen består av tre filmer, där varje film beskriver tre möjliga scenarier. Filmerna är gjorda av Sandvikens kommun i utbildningssyfte.

Tre undersköterskor

Den här fredagen är det tre undersköterskor från Kungsgården som deltar i utbildningen. De får se hur vårdpersonalen tar emot en dement kvinna, hur de bemöter en anhörig samt hur en person hanterar ett hemtjänstbesök.

Efter varje scen diskuterar de den under ledning av Anna Granstedt, som är arbetsterapeut i demensteamet.

– Förfärligt, säger de återkommande under kursens tre filmscener.

Men trion är överens om att många situationer som vårdpersonalen ställs inför inte alltid är så lätta att hantera.

– Vi har ett svårt jobb som innebär många dilemman, konstaterar undersköterskan Eva Jansson.

Vad skulle de göra om en kollega löste sin uppgift på ett mindre lyckat sätt?– Det har hänt att jag sagt till några gånger, men det har inte varit lätt att göra det, säger Hanna Skoglund.

Hon får medhåll av Eva Jansson och Pia Carlsson. De säger att det är lättare att säga åt en vikarie än ordinarie personal.

Har blivit bättre

Trion anser att det är viktigt att inte bara fokusera på det som är dåligt, och tycker sig ha blivit bättre på att lyfta fram bra insatser på senare tid.

Men höstens omskakande händelser på Kungsgården har satt djupa spår bland personalen.

– Det har varit en jättejobbig tid för alla här på Kungsgården. Vi har försökt att stötta varandra så gott vi har kunnat, säger Eva Jansson.

Ingen av de tre på fredagens kurs trodde att övergreppen varit så grova, som nu framkommit i media.

Tror ni att de händelserna kunde ha undvikits om den här kursen hade kommit till stånd tidigare?– Det tror jag knappast för det handlar nog mer om personligheter. Kurser kan nog lösa en del av den här problematiken, men inte allt, säger Eva Jansson.

Mer läsning

Annons