Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ett 15-tal tjänster ska bort från JN

Bortåt femton personer försvinner från JN-gymnasiet när verksamheten krymper. Det är resultatet av förhandlingar mellan fack och arbetsgivare.

Annons

Det är sedan tidigare bestämt att JN-gymnasiet till hösten endast tar in elever på bygg- och anläggningsprogrammet, fordonsprogrammet och introduiktionsprogrammet.

Det får konsekvenser för hur mycket personal som behövs.

I förhandlingar mellan fack och arbetsgivare står det klart att arbetsgivaren nu varslar sju fast anställda om uppsägning.

– Det är viktigt att påpeka att det inte är det samma som att sju personer blir utan arbete. Jag är i den tron att flera av lärarna kan få fortsatt anställning inom Kumla kommun, säger Jukka Tekonen, tillförordnad barn- och utbildningschef.

Enligt Rolf Östman, som är verksamhetsansvarig på gymnasiet, så är förhandlingarna redan i gång för att se om lärarna kan få plats på grundskolan istället.

Facken, Lärarnas riksförbund och Lärarförbundet, har tillsammans med arbetsgivaren förhandlat fram hur bemanningen ska se ut.

Däremot är man inte ense om att gymnasiet ska räknas som en särskild turordningskrets.

Facken vill att gymnasielärarnas tjänstgöringsår ska ställas mot även de lärare som jobbar inom grundskolan.

Om det blir aktuellt med uppsägningar skulle i så fall gymnaiselärare med många tjänstgöringsår kunna stanna kvar inom kommunen på bekostnad av nyanställda grundskolelärare.

Facken har till på fredag på sig att besluta om man vill driva den frågan vidare.

På ett mer generellt plan så önskar dock Per Hellström, ordförande för Lärarnas riksförbund i Kumla, besked från kommunledningen.

– Kumlas politiker, som beslutade att Kumla skulle gå ur Sydnärkes utbildningsförbund, har nu ett stort ansvar för att berätta vad de har för vision med skolan, säger Per Hellström.

Ska JN-gymnasiet drivas vidare enligt de nu beslutade premisserna? Ska verksamheten på sikt utökas med fler program eller väntar nedläggning?

– De måste ge en bild av vad de vill, säger Hellström.

Gymnasienämnden har under flera år gått med underskott, något som kritiserats av bland andra facken.

Att verksamheten nu krymps för att komma till rätta med underskotten välkomnas av Per Hellström, men han befarar att ekonomin fått styra för mycket.

JN-gymnasiet har sedan det öppnade 2008 haft ett gott rykte som ett mindre gymnasium där den som behöver extra stöd har kunnat få det. Det vittnar inte minst eleverna om. Den bilden tror Per Hellström nu kommer att förändras.

– Enligt beslutet kommer extraresurserna nu dras ner till den lägsta nivå som anges i timplanen.

Mer läsning

Annons