Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ett rent nöje visades

Knyppling har anor tillbaka till 1300-talet då det enbart var kungligheter som fick glädje av hantverket. I dag är det en handarbetsform på frammarsch menar de frälsta.

Annons
Nyfikna. När Örebrouddarna visade knyppling kom många nyfikna förbi. Anita Wahlstedt och Tayebeh Raheli inspekterade Margareta Erneskog och Lilian Edströms flinka fingrar.

I lördags uppmärksammades knyppling då Hela Sverige knypplar arrangerades runt om i landet. I Kumla visades textilhantverket upp på biblioteket. De två experterna för dagen var Lilian Edström och Margareta Erneskog från knyppelföreningen Örebrouddarna. De är sedan länge fast i knyppelträsket.

– Man glömmer alla problem man har när man knypplar. Det går inte att tänka på något annat när man håller på, säger Margareta som började knyppla på 70-talet.

– Sedan slutade jag ett tag, men när jag såg det igen var jag bara tvungen att börja!

– Jag tror att om man provar så blir man antingen helt förtjust eller så känner man att nej, aldrig. Blir man förtjust kan man aldrig sluta helt, säger Lilian.

Tonårig deltagare

Intresset för knyppling har ökat de senaste åren, tycker sig Lilian märka. Förra terminen hade föreningen en tonårig deltagare, berättar hon. På biblioteket går många förbi och beundrar de flinka fingrarna som skapar. Tayebeh Raheli är en av de förbipasserande som stannar upp och förundras över hur mönster kan bli till endast genom flyttandet av trähandtag

– Det är första gången jag ser knyppling. Det verkar intressant, men jag har nog inte tid eller tålamod att hålla på med det själv, säger hon.

Lilian och Margareta menar att alla som har någorlunda god syn kan lära sig att knyppla. Det gäller bara att inte börja med alltför svåra mönster.

– Det är många som tror att det är svårt, och det är delvis därför vi sitter här – för att visa att det inte alls är särskilt krångligt, säger Lilian.

– Sedan är det fascinerande att det kan bli så många olika mönster av den här lilla tråden.

Förr var det spetsar till de kungliga som tillverkades av landets knypplare. Nuförtiden tillverkas en mängd olika saker. Bokmärken är populärt.

–Folk frågar ibland vad nyttan är med knyppling när man kan köpa spets i affären. Då brukar jag svara att det inte är någon nytta alls, det är ett rent nöje, avslutar Lilian. 

Rensar hjärnan. Margareta Erneskog slutade knyppla ett tag, men kunde snart inte hålla fingrarna borta och började igen. Hon tycker att knyppling är ett utmärkt sätt att rensa hjärnan från vardagliga problem.

Mer läsning

Annons