Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

”Examen” för historieintresserade

Det var proppfullt med folk inne på Magasinet när Esso Engvall hälsade välkommen. Och så har det sett ut de senaste fem torsdagarna när historeintresserade strömmat till, för att knäcka några av de frågetecken som så lätt skapas under tidens gång.

Annons
Bytte yrke. Efter kartongfabrikens nedläggning började Börje Lagerström jobba inom kriminalvården istället.

- Tillsammans gör vi så att vi närmar oss sanningen allt mer. Någon kan lägga till det någon annat hunnit glömma och det blir ofta debatt kring de bilder jag visar, säger Esso Engvall.

Just denna ”examenstorsdag” visade dock en film, innan bildvisning tog vid. En film som Esso Engvall tycker borde visas för samtliga skolelever, som exempel på kämparglöd för arbetstillfällen.

Kartongfabriken Rinaldo och Johansson hade 160 anställda, när nedläggningsbeslutet kom 1987. Ett beslut som skulle möta stora protester: den första strejken på 50 år var ett faktum och ett torgmöte samlade fler än självaste 1 maj-tåget.

Börje Lagerström var en av dem som kände igen många på filmen. Han jobbade på företagets utlassning innan nedläggningen.

- Jag kände till filmen, men det här var första gången jag fick se den. Det var intressant.

Omtyckta historieträffar. Intresset för de historieträffar som Esso Engvall ansvarar för är mycket stort- även om en viss blygsel kan märkas inför att sätta sig på första parkett!

Mer läsning

Annons