Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Extern utredningkopplas nu in

Trafikcenter i Kumla ska granskas av ett externt revisionsföretag. Det beslutet fattades i går enhälligt av Trafikcenters styrelse.

Annons

– Enligt NA:s granskning av företaget finns det allvarliga fel och brister. Vi ser därför inget annat alternativ än att låta en oberoende part granska verksamheten, säger Thage Arvidsson, styrelseordförande.

I går hade Trafikcenter/Scantec AB ett styrelsemöte där NA:s granskning av den kommunala körkortsutbildningen vid Trafikcenter stod högt på agendan.

– Kritik i massmedia har ett väldigt genomslag, den saken är klar. Därför var valet relativt enkelt för oss. Revisionsföretaget Ernst får nu i uppdrag att gå igenom och analysera verksamheten utifrån de fel och brister som NA har rapporterat om, säger Thage Arvidsson, styrelseordförande i Trafikcenter/Scantec AB.

Hur lång tid granskningen kommer att ta är för tidigt att säga.

– Den bedömningen får revisionsföretaget göra. De går igång direkt men sedan ska vi inte stressa fram någonting. Det viktigaste är att granskningen blir så bra som möjligt, säger Thage Arvidsson.

Har styrelsen fått några signaler om brister i verksamheten innan NA:s granskning?– Nej.

Har styrelsen har haft tillräckligt bra koll på verksamheten?– Styrelsen ska inte gå in i verksamheten i detalj. Vd har sitt uppdrag och styrelsen har sitt, mer övergripande. Med facit i hand kan man alltid tycka det ena eller det andra. Nu låter vi revisionen göra sitt, sedan får vi bedöma om vi har haft tillräcklig kontroll eller inte.

Har du själv haft samtal med vd om de fel och brister NA rapporterat om?– Ja, men vad vd säger är ganska ointressant i det här läget, det är också en partsinlaga. Det är därför vi anlitar ett externt revisionsföretag, för att få en oberoende bedömning.

Ernst Young är det andra revisionsföretag som nu får i uppdrag att granska förarutbildningen vid Trafikcenter med anledning av NA:s granskning. Förra veckan gav Sydnärkes Utbildningsförbund revisionsföretaget PwC samma typ av uppdrag, bland annat för att ta reda på om förbundet fått den utbildning man har betalat för.

– Om de gör sin granskning så gör vi vår. Finns det fel och brister ska de justeras och då kan säkert bägge utredningarna vara till gagn för verksamheten, säger Thage Arvidsson.

Fotnot: Trafikcenter/Scantec AB är ett helägt dotterbolag till Länstrafiken Örebro AB.

Mer läsning

Annons