Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Få tjejer besöker fritidsgården

Fritidsgården är en bra miljö där ungdomar kan växa och utvecklas, tycker fritidsledarna i Ung fritid. Det är dock få tjejer på gårdsverksamheten.

Annons

– Runt 70 procent killar brukar det vara på fritidsgårdarna. Det är en trend som hållit i sig i många år, vi vet inte vad det beror på, säger Alexander Wallin.

– Det är något vi jobbar på, att få in fler tjejer, säger kollegan Petra Hjärtmyr.

De berättar att specifika arrangemang ofta lockar många tjejer, men det är svårare att locka till just fritidsgårdarna.

Det är tredje året som Ung fritid arrangerar sommarfritidsgård i Aktivitetshuset. Ledarna anser att det är viktigt att ungdomar har någonstans att vara, samtidigt som det är en utvecklingsmiljö på deras egna villkor. De vill uppmuntra ungdomar att själva arrangera aktiviteter.

– Vissa hjälper man att bolla idéer och tankar med, andra att förverkliga exakt vad de vill, och några spelar man bara kort med, säger Alexander.

– Den bästa jobbdagen är egentligen när jag kommer hem och känner mig värdelös, att jag inte gjort något. När ungdomarna fixat själva, exempelvis en turnering.

Stötta är viktigt, men inte styra för mycket.

– Om vi fortsätter jobba med att ungdomar själva får arrangera, tror vi, att det kommer fler tjejer också. Forskning säger att det är rätt arbetssätt för det, säger Alexander.

Mer läsning

Annons