Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Facket protesterar mot brist på vikarier

Kommunal har sänt ett protestbrev till kommunen angående bristen på vikarier inom äldreomsorg och skola.

Annons

Styrelsen för fackförbundet Kommunal skriver att frågor runt vikarier och vikarieanskaffning tar mycket tid och energi från personalen. De beskriver en vardag där det inte finns vikarier i den utsträckning som det behövs.

”När man sedan åter är i arbete efter sin korttidssjukfrånvaro, är kollegorna så stressade att man upplever ångest för att man ”råkade” vara sjuk”, står det i brevet.

Detta har lett till att personalen in i det längsta går till jobbet trots att de känner sig sjuka, eftersom de vet att det annars drabbar dem som är kvar på jobbet.

Även brister i informationen förs fram. Besked om att ingen vikarie finns att tillgå kan ges bara någon timme innan vikarien förväntas komma. I andra fall är det vikarier själva som påtalar att ingen ringt dem och frågat om de kan arbeta den aktuella dagen, trots att behovet av det fanns.

Stressad personal

Vikarierna drabbas också de, då de möter stressad personal som inte har tid att instruera dem och sätta in dem i vad som förväntas av dem.

Av sina chefer är personalen tillsagd att noga tänka på ekonomin. De känner att de gör det redan i dag genom att ”banta” ner tiden för vikarier, där till exempel en heltidsarbetande arbetare kan ersättas med enbart sex vikarietimmar.

Mer läsning

Annons