Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Falskt bomblarm en dyrbar historia

Polispådraget med anledning av den exploderande petflaskan vid Kumlaby skola motsvarar en kostnad på upp till 70 000 kronor.

Annons
NA uppskattar att polisinsatsen med de explosiva PET-flaskorna vid Kumlaby skola motsvarar en kostnad på mellan 60 000 och 70 000 kronor.

Det var den 13 december som en lärare på Kumlaby skola hittade en flaska på skolområdet. När läraren rörde vid flaskan startade en kemisk process som slutade med att den exploderade.

Polis tillkallades då en snarlik flaska med misstänkt innehåll hittats några dagar tidigare. I det läget kallades en bombgrupp från Stockholm in för att oskadliggöra flaskan och skolan utrymdes.

Tio timmars insatsEnligt polisens presstalesman i Örebro, Mats Nylén, hade polisen fyra patruller samt den två polismän starka bombgruppen från Stockholm på plats i Kumla under närmare tio timmar.

– Det är svårt att sätta en kostnad på insatsen, men räkna med att varje polisman kostar runt 1 000 kronor i timmen. Det är de rekommendationer vi har i samband med idrottsevenemang, säger han.

Med sammanlagt tio poliser på plats från och till uppskattar NA kostnaden till mellan 60 000 och 70 000 kronor.

Vad Nylén känner till har insatsen kunnat genomföras utan att man behövt kalla in extra personal och har därför inte dragit med sig några extrakostnader.

– Den har inte inneburit någon direkt merkostnad för oss. Men insatsen på Kumlaby skola har gått ut över andra arbetsuppgifter, förklarar Nylén.

Ingen misstänktÄnnu har polisen ingen skäligen misstänkt för de explosiva flaskorna på skolan enligt tillförordnade närpolischefen Bo Rosendahl i Hallsberg.

När det gäller analysen av innehållet i den flaska som exploderade har Hallsbergs-

polisen ännu inte fått något analyssvar från Statens kriminaltekniska laboratorium.

Mer läsning

Annons