Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Familjecentral för alla från noll till 20 år

Arbetet med skapandet av en familjecentral fortskrider. På måndag kväll får allmänheten dessutom tillfälle att vara med och påverka dess utformning.

Annons
Engagerade i familjecentralen. Från vänster Katarina Hansson, ordförande i barn- och utbildningsnämnden, Karin Åhman, barnmorska och hälsoutvecklarna Christina Lundin och Sonja Hermansson.

Familjecentralen, som ska drivas tillsammans av primärvården och kommunen, ser av allt att döma ut att placeras på Magasins-gatan, i samma byggnad som posten och arbetsförmedlingen.

Målsättningen är att slå upp portarna i augusti nästa år och att ha öppet alla dagar. Där ska till exempel finnas barnmorskor, kuratorer och förskolepersonal.

Det blir länets enda familjecentral som innefattar hela spannet av barn och ungdomar, från födseln och upp till 20 år.

”En stor kostym”

– Det är en stor kostym som kommunen tagit på sig. Men också spännande och folkhälsa när den är som allra bäst.

Det säger Christina Lundin, hälsoutvecklare och en av dem som ingår i arbetsgruppen för familjecentralen.

– Tanken på förebyggande i stället för behandlande är väldigt sund. Och att hjälpen ska utgå från vad personen själv önskar ha hjälp med.

Leder arbetsgruppen gör Katarina Hansson, socialdemokratiskt kommunalråd och ordförande i barn- och utbildningsnämnden. Hon har stora förhoppningar om att familjecentralen ska utgöra en trygg punkt i tillvaron för kommunens familjer och ge ringar på vattnet enda ut till ökad måluppfyllelse i skolorna.

Inte resultat direkt

– Jag vet att det finns de som tycker det är långsökt av mig att tänka så. Men de barn och tonåringar som mår bra, får också lättare att prestera bra i skolan, säger Katarina Hansson.

Hon ritar en skiss för hur det generella, förebyggandet arbetet ska växa samtidigt som det riktade stödet till de barn och ungdomar som har problem då förväntas minska.

Hon får medhåll av barnmorskan Karin Åhman, som i dag arbetar på Kungsvägsmottagningen.

– Forskningen visar tydligt att bemötandet tidigt har stor betydelse för hur du fungerar längre fram. Men det är här som utmaningen ligger – att få folk att förstå att det här inte ger resultat på direkten, utan är något som betalar sig på lång sikt, säger Karin Åhman.

Hur kommer ditt eget arbete att förändras?

– Det kommer bli roligare, med mer kontakt med övriga yrkesgrupper. Nu ska det finnas en röd linje där vi följer barnet och dess föräldrar under hela uppväxten. För oss som jobbar ger det även en trygghet där vi kan hjälpa varandra.

Samverkan ska inte generera några indragningar av personal, tvärtom. Nu i dagarna går en ansökan ut om en samordningstjänst för familjecentralen. Som nyinrättad tjänst finns även en förskollärare.

Fick inte sökta pengar

Från kommunens sida ska familjecentralen drivas genom samverkan mellan socialnämnden, kultur- och fritidsnämnden och barn- och utbildningsnämnden. Budgetmässigt ska familjecentralens pengar finnas öronmärkta under barn- och utbildning.

En ansökan till Folkhälsoinstitutet på åtta miljoner kronor avslogs. Tråkigt, tycker självklart kommunen, men beskedet var inget som fick dem att skjuta på sina planer. Knappt 3 miljoner kronor satsas de kommande tre åren på familjecentralen.

– Pengar från Folkhälsoinstitutet hade gett oss en bra kick off-start, men vi sa redan från början att vi kör vidare oavsett, säger Katarina Hansson.

På måndag kväll klockan 18.30–21 inbjuds till en informations- och diskussionskväll i matsalen på Kumlaby skola. Föräldrar till små och stora barn, föreningar, studieförbund, organisationer, kyrkor och allmänhet välkomnas då att tycka till om utformningen av familjecentralen.

Mer läsning

Annons