Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Familjer som öppnar sitt hem för fler bjöds på bio

Som en gemensam aktivitet bjöd familjehemsenheten Hallsberg och Kumla alla sina kontaktfamiljer och familjehem på bio i Folkets hus i går.

Annons
Bjöd på bio. Christer Persson, Marie Svedberg och Jessica Elofsson på familjehemsenheten i Hallsberg och Kumla bjöd på lördagen in alla familjehem och kontaktfamiljer på bio.

Uppslutningen var god och det var många stora och små som kommit för att se filmen.

– Det här är ett sätt för oss att visa att vi uppskattar deras viktiga arbete, berättar Jessica Elofsson som är familjehemssekreterare.

Två av biogästerna var Annika Sandberg och Jessica Fredriksson.

– Det är roligt att det här ordnas och det är framför allt bra för oss att träffa barn och vuxna från andra familjehem, tycker Annika Sandberg.

Bion är en av flera familjehemsenhetens aktiviteter. Dessutom ordnas kafékvällar, dit olika föreläsare brukar bjudas in. Familjehemsenheten ger också Socialstyrelsens kurs ”Ett hem att växa i” som alla kontaktfamiljer och familjehem ska genomgå.

– Det är en omfattande introduktion för alla som vill bli familjehem eller kontaktfamilj. Här lär man sig vad uppdraget innebär och kursen är obligatorisk, säger Jessica Fredriksson.

Kursen går till exempel igenom vilka lagar som styr, barns anknytning, skolgång och hälsa.

Annika Sandbergs familj har under flera år fungerat som kontaktfamilj, och ska snart bli familjehem.

– Våra egna barn är tonåringar, men vi kände att vi ville ha fler barn, och att det finns många som behöver oss, säger Annika Sandberg. Barnen ger familjen så mycket positiv energi och man får så mycket kärlek tillbaka.

Jessica Fredrikssons familj har varit familjehem i flera år.

– Vi kände att vi hade mera plats i våra liv.

Målet med en familjehemsplacering är alltid att barnen på sikt ska återförenas med sin biologiska familj. Familjehemmen har kontakt med den biologiska familjen vid sidan om engagemanget.

– Man får en hel släkt på köpet. En fungerande kontakt med barnens biologiska familj har bara varit positivt för oss, säger Jessica Fredriksson.

Man kan antingen bli kontaktfamilj eller familjehem. I dag finns 30–35 familjehem i Kumla och Hallsberg och cirka 25 kontaktfamiljer.

– Behovet är konstant, fler behövs alltid, säger familjehemssekreteraren Christer Persson.

Om man funderar på att bli familjehem ska man kontakta familjehemsenheten, som kan nås via Kumla och Hallsbergs kommun.

– Grunden är att man är en trygg och stabil familj som har tid och engagemang. Olika familjesammansättningar är positivt, säger Jessica Elofsson.

Annika Sandberg och Jessica Fredriksson

Mer läsning

Annons