Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fängelset anmäls för "sömntortyr"

En intagen på Kumlaanstalten har anmält fängelset efter att ha utsatts för en kroppsbesiktning som varade i fyra dygn.

Annons

Den intagne mannen hade haft ett besök av anhöriga och efter det ska personalen på Kumlaanstalten bett honom att följa med för en kroppsbesiktning.

Då ska den intagne blivit satt i en observationscell iförd en heltäckande vit overall som, enligt den intagne, var för liten. Dessutom ska klädesplagget ha försatts med ett lås i nacken.

Enligt den intagnes anmälan ska han därefter ha blivit satt i en isoleringscell i fyra dygn. Han beskriver tiden som sömntortyr eftersom varje gång han inte kunde sova när olika kroppsdelar domnade bort. Inte heller ska mannen ha fått borsta tänderna, ta en dusch eller gå ut under de fyra dygnen.

Det mest förnedrade var, enligt den intagne, när han behövde gå på toaletten. Han ska då ha iakttagits av sex personer i personalen medan han fick göra sina behov helt naken.

När den intagne frågat om varför han utsatts för behandlingen ska han ha fått till svar att det inte görs utan riktigt starka grunder och misstankar. Enligt den intagne var dock misstankarna helt grundlösa eftersom personalen inte hittade någonting misstänkt under de fyra dygnen.

Justitieombudsmannen, JO, kräver nu att kriminalvårdsanstalten svarar på den intagnes anmälan. Särskilt vill JO veta om den vita overallen fortfarande används vid liknande kroppsbesiktningar.

Ledningen för Kumlaanstalten ska ha yttrat sig senast den 18 maj.

Mer läsning

Annons