Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Felaktiga uppgifter var inte bedrägeri

Kumlabon matade in fel uppgifter när han var hemma och vårdade barn. Bedrägeri, ansåg åklagaren.Tingsrätten höll inte med.

Annons

Vid 13 tillfällen under nära ett år var 35-åringen hemma och vårdade barn. Totalt fick han ut närmare 20 000 kronor i föräldrapenning.

Men när Försäkringskassan kollade hans frånvaro stämde det inte. Det ledde till att Kumlabon åtalades för bedrägeri.

Under rättegången berättade mannen om det nya sättet att rapportera frånvaro, som företaget hade infört. De anställda skulle ringa sin närmaste chef och sedan mata in uppgifterna i en handdator. Det senare hade 35-åringen och andra anställda problem med. Det blev helt enkelt fel tider när han skrev in sina frånvarouppgifter, och det fanns ingen på företaget som gjorde någon kontroll i efterhand.En av hans chefer bekräftade i stort sett detta under rättegången.

Det här gör att Örebro tingsrätt väljer att fria mannen. Han har varit hemma och vårdat barn under de dagar som han angett till Försäkringskassan. Att det sedan var fel på rapporteringen till arbetsgivaren är inget som berör Försäkringskassan. Det är en sak som bara företaget behöver bekymra sig om.

Mer läsning

Annons