Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Firade miljonvinstenmed en chokladask

En barnfamilj i Kumla vann i helgen 4,4 miljoner på Lotto. NA lät en banktjänsteman tipsa om hur man bäst förvaltar så mycket pengar.

Annons

Kumlafamiljen som får drygt 4,4 miljoner på sin 36-kronorskupong vill vara anonym, men berättar att de aldrig vunnit på sin lottorad tidigare – och att de firar med att dela på en ask Aladdinchoklad.

På redaktionen lät vi tankarna segla i väg, så där rent hypotetiskt. Om man vinner så här mycket pengar på Lotto – vad är viktigt att tänka på?

- Det beror otroligt mycket på hur ens ekonomi ser ut för övrigt, svarar Peter Sjösten på Handelsbanken i Örebro.

På rak arm vill han egentligen inte ge några råd alls, det handlar om att sätta sig ner med kunden och gå igenom allt först.

Men om man till exempel har lån på sitt hus, är det bra att betala av det?- Det är inte fel att få ner lånen. Man får titta på familjesituationen och undersöka när man vill komma åt pengarna. Något vill man säkert ha på lång sikt, annat på kort sikt, till exempel för att göra drömresan. Som barnfamilj vill man kanske också sätta av lite till barnens framtid.

Någon skattesmäll behöver man inte vara orolig för – skatt betalar man bara om man vunnit på ett så kallat skicklighetsspel. Och Lotto är ett turspel, och som sådant skattebefriat.

Men den som spelar Lotto regelbundet och tänker att ”snart är det min tur att ta itu med problematiken runt hur pengarna ska placeras” kan behöva tänka ett varv till.

Att vinna över huvud taget är cirka 1 chans på 55. Att få sju rätt, som Kumlafamiljen, är en chans på 6 724 520. Varje rad kostar tre kronor – vilket innebär att du statistiskt sett spelar för 20 miljoner kronor innan du bör vinna minst en miljon.

Å andra sidan - om du sparar 36 kronor i veckan (så mycket som Kumlafamiljen spelade för) dröjer det över 530 år innan du sparat ihop till en miljon.

Hur vanligt är det då att kunder kommer in på banken, just för att få råd runt att placera en spelvinst?

- Det händer då och då, men sen om det är två miljoner eller fyra, det varierar, svarar Peter Sjöstedt.

Men lotterivinster är inte det vanligaste.

- Nej, är det stora summor som ska placeras handlar det nog oftare om arv.

Mer läsning

Annons