Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fler barnskötare än förskollärare i Kumla

KUMLA. Den nya skollagen ställer ett uttalat krav på utbildade förskollärare. Men i Kumla kommun står man fast vid att 45 procent av personalen i förskolorna ska vara barnskötare. Idag finns till och med fler barnskötare än förskollärare.

Annons

– Vi ser i dagsläget ingen anledning att ändra på vårt kvoteringssystem, säger Stefan Svensson, ordförande i barn- och utbildningsnämnden.

Den 1 mars i år fanns 164 barnskötare anställda tillsvidare i Kumla kommun och 131 förskollärare. Siffrorna anger antal personer och inte årsarbetare, alla dessa personer är alltså inte i tjänst utan kan vara tjänstlediga, föräldralediga eller sjukskrivna.

Att barnskötarna har blivit fler beror enligt Stefan Svensson på att det är svårt att hitta förskollärare att ta in som vikarier. Därför tas barnskötare in som vikarier, vilka sedan blir inlasade och anställda.

De flesta andra kommuner fasar ut barnskötarna och strävar efter att rekrytera fler utbildade förskollärare istället.

Varför är det inte så i Kumla?– Det är ett politiskt ställningstagande vi gjort, att vi vill ha även barnskötare i organisationen. Vi tycker att barnskötarna också har en viktig roll.

Men förskollärarna pedagogiska utbildning borde väl vara värdefull?– Barnen i Kumla får mycket även via barnskötare. Och det är ju också brist på förskollärare så det är inte så enkelt som att säga att vi bara vill ändra på det här.

Både Stefan Svensson och tidigare ordförande i barn- och utbildningsnämnden Katarina Hansson har själva arbetat som barnskötare. Men Stefan Svensson nekar till att detta skulle ha någon betydelse i valet att närmare hälften av all personal ska vara barnskötare.

Även barn- och utbildningsförvaltningen har lyft frågan kring barnskötare kontra förskollärare, och fått samma svar att den fördelning som finns idag ska finnas kvar.

– Jag har inga synpunkter på det. Det är ett politiskt ställningstagande att man vill ha det så, och då får vi göra på det sättet, säger barn- och utbildningschef Mait Walderlo.

Det som då återstår för förvaltningen att göra, för att verksamheten ska följa den nya skollagen, är att se till så att det finns en pedagogiskt ansvarig förskollärare på varje avdelning.

Så är det nästan redan i dag. Endast en förskola i kommunen har enbart barnskötare bland personalen.

Mer läsning

Annons