Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fler håltimmar än lektioner på Vialundskolan

Hur länge kan kommunen ha kvar ett system som innebär att eleverna får fler håltimmar än lektioner i ett ämne? Den frågan ställer sig en förälder i ett brev till barn- och utbildningschef Mait Walderlo.

Annons

– Min dotter går i sjätte klass på Vialundskolan. I höstas hade klassen endast fyra lektioner i teknik, varav två hölls med outbildade unga vikarier som fick ställa in lektionerna då de inte visste vad som skulle göras, berättar föräldern.

Enligt föräldern har det i flera års tid varit bekymmer med den vikariepool som barn- och utbildningsförvaltningen använder sig av, och bekymren har fortsatt nu under vårterminen.

– Lärarna får inte på egen hand tillsätta vikarier, utan måste gå via vikariepoolen, och där finns det ofta inga vikarier att få tag på.

Barn- och utbildningschef Mait Walderlo säger att vikariesystemet är en av de saker som man just nu går igenom för samtliga skolor i Kumla.

Vad tycker du om att elever endast fått fyra lektioner i ett ämne under en termin, varav två av dessa blev inställda?– Om det stämmer så är det absolut illa. Jag har inte hört tidigare från Vialundskolan om den här situationen. Det låter allvarligt och det får absolut inte vara så.

Birgitta Löwencrantz är ny rektor sedan första februari på Vialundskolan. Hon kan därför inte svara för hur vikarietillsättningen har fungerat tidigare, men tycker liksom Mait Walderlo att det som beskrivs i brevet inte alls låter bra.

– När vi tillsätter vikarier använder vi oss både av kommunens vikariepool och att lärare täcker upp för varandra. Främsta orsaken till bekymret just i detta fall är att det är mycket svårt att hitta behöriga lärare i teknik, säger Birgitta Löwencrantz.

Läs mer i onsdagens NA

Mer läsning

Annons