Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Flera nya förskolor kan spräcka budgeten

Nu öppnas flera nya förskoleavdelningar, trots att kommunledningen inte gett några pengar till dem.
– Risken är uppenbar att vi inte klarar budgeten, konstaterar barn- och utbildningschef Leif Lindström.

Annons

Trycket på Kumlas förskolor är hårt. I januari fanns 1129 barn inskrivna. Det är 37 barn fler än vid samma tid förra året.

Vid sidan av inflyttningen av barnfamiljer ser barn- och utbildningsnämnden tendenser till att allt fler föräldrar lämnar sina barn på förskola allt tidigare, vilket bidrar till det ökade antalet barn.

Nämnden återremitterade först sin internbudget med anledningen av den stora anstormningen av barn, men ställdes snart inför faktum att kommunledningen inte tänkte ge några extra pengar.

Nya förskoleavdelningar öppnas ändå.

Nyligen öppnades en på Norrgården, som beräknas kosta 1,4 miljoner under året. I april öppnas ännu en avdelning, var är ännu inte bestämt.

Eventuellt måste även personalförstärkningar ske på andra förskolor.

Ansvaret för att möta upp det ökade behovet av förskoleplatser utan att ha mer pengar till sitt förfogande vilar på barn- och utbildningschef Leif Lindström och förvaltningens rektorer.

– Det är en ekvation som är synnerligen svårlöst. Särskilt då som vi redan från start har ett sparbeting på 10,7 miljoner över oss, säger Leif Lindström.

Var tar ni pengarna ifrån för att kunna öppna de nya avdelningarna?

– I det här läget har vi inte hunnit tänka på det. Vi har ett krav på oss att inom fyra månader bereda plats på förskola, så steg ett blir att öppna avdelningar. Sedan får vi Räkna på det i efterhand. Det finns en uppenbar risk att vi inte klarar budgeten.

Förvaltningen vet av erfarenhet att antalet förskolebarn snabbt kan ändra sig till att bli både fler eller färre.

För bara ett par år sedan var situationen den omvända: en avdelning på Norrgården var då nedläggningshotad på grund av för få barn.

Allmänt brukar gälla att trycket på förskolorna är som störst på våren, för att sedan lätta på hösten då en barnkull går över till att börja förskoleklass.

Men i år finns ett nytt frågetecken: Från och med första juli utvidgas kommunernas skyldighet att anordna allmän förskola till att gälla från och med höstterminen det år då barn fyller tre år mot tidigare fyra år.

– Riktigt vad det kommer att innebära för vår del har vi svårt att sia om i dagsläget, säger Leif Lindström.

Mer läsning

Annons