Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Flygplatsen en het politisk fråga

Kumlas delägarskap i Örebro flygplats, som röstats igenom i fullmäktige av S, KD och C, har blivit en het politisk fråga.

Annons

Det blev hela havet stormar i beslutet kring ägandet av flygplatsen på senaste fullmäktige i Kumla.

Vanligtvis finns en majoritet i Kumla med S och V, med övriga partier i opposition. Nu röstades i stället delägandet av flygplatsen igenom av S ihop med C och KD.

KD röstade dessutom ja, utan att få med sina att-satser om att ägandet skulle förläggas i bolagsform.

– Skola, vård och omsorg är viktigt, men vi behöver mer än så. Därför röstade vi ja. Sen kan jag bara uttrycka min förvåning över att M och FP som annars är näringslivsvänliga inte ville rösta för våra att-satser, säger Per Holm (KD).

Kommunstyrelsens ordförande Lennart Eriksson (S) säger så här om varför inte hans parti tillmötesgick KD:s att-satser:

– De lämnades i ett mycket sent skede. Det kan visst bli tal om ett ägande i bolagsform framöver, men där måste vi först ha en diskussion.

Ja till flygplats, nej till ägandeMats Hellgren (M) har under hela debatten ställt sig bakom flygplatsen som något som är bra för Kumla, men liksom Christina Örnebjär (FP) starkt varit emot att Kumla ska gå in som delägare.

– Vi kunde inte tillmötesgå KD:s önskemål. Då skulle vi förringat vår egen ståndpunkt, att vi är emot ett ägande, säger Mats Hellgren.

– Den dagen vi sitter i majoritet kommer vi att sälja av aktierna i flygplatsen till de experter som efterfrågas av Per Holm.

Läs mer i torsdagens NA

Mer läsning

Annons