Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Flytt av Statoilmacken planeras

Statoilmacken på Östra Drottninggatan ligger för centralt och bör flyttas, tycker miljö- och byggnadsförvaltningen. Statoil vill helst stanna men äger inte marken och måste därför foga sig.

Annons

– Vi för en diskussion med Statoil om andra placeringar. Vi slänger inte ut någon utan det handlar om att hitta en överenskommelse, säger Kumlas planchef Per Flodström.

Bensinmacken på Östra Drottninggatan är Kumlas mest centralt belägna och har gamla anor. Det första arrendekontraktet, mellan dåvarande Svenska BP och Statens Järnvägar skrevs under 1977.

Det avtalet är övertaget av Kumla kommun.

Arrendet kommer nu enbart att förlängas till dess att kommunen och Statoil har kommit överens om en annan lämplig placering.

Skälen till att kommunen önskar flytta bensinmacken är miljömässiga och just utifrån placeringen nära centrum. Bensinstationen ligger ett stenkast från järnvägen och närmaste bostadsbebyggelse, äldreboendet Solbacka, ligger bara 15 meter bort på andra sidan Badhusgatan.

Kumla kommun lutar sig mot rekommendationer från länsstyrelsen med att en bensinstation i tättbebyggt område medför en rad risker för människors hälsa och säkerhet, samt Boverket som anger ett skyddsavstånd från cisternpåfyllning på minst 50 meter, alltså betydligt mindre än vid Statoilmacken i Kumla.

– Det är helt enkelt ingen lämplig placering och har blivit allt mer olämplig i takt med att Kumla som stad förtätas, säger Per Flodström.

På Stenevägen, även den centrumnära och med villabebyggelse intill, finns bensinmackarna OK/Q8 och ST1 mitt emot varandra.

Diskuteras i sånt fall en flytt även av dessa mackar?– Nej, det är ingen fråga vi har lyft. Till skillnad mot Statoil är de även planlagda att ligga där. I Statoils fall finns inget planstöd, utan endast arrendeavtalet.

Statoil hade föredragit att vara kvar

– Vi vill egentligen helst vara kvar där vi är i dag men tyvärr äger vi ju inte marken.

 Det säger Pär Widell, etableringschef på Svenska Statoil, angående flytten av bensinmacken.

– Bensinmacken är väldigt välbesökt, även av dem som inte tankar sina bilar. Med närheten till centrum är den en fungerande närbutik.

Det är något som även Per Flodström skriver under på. Men han menar samtidigt att även om bensinmacken inte ligger lika centralt, kunde annan typ av detaljhandel tillföra liv och rörelse i mackens närhet på den nya platsen.

– Jag har haft bra diskussioner med Kumla kommun hittills. Men det blir svårt att hitta en lika attraktiv plats som den vi har. Vi för diskussioner men har inte kommit så långt som till att hitta en plats som vi kan godta, säger Pär Widell.

Läs mer i tidningen eller köp e-tidningen här nedan

Mer läsning

Annons