Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Folkatorps ridskola tvingas att stänga

Länsstyrelsen har avslagit Folkatorps ridskolas ansökan om att få bedriva ridskola. Ridskolan måste enligt beslutet stänga inom en månad. Ägaren Ola Palm säger att han ska överklaga beslutet

Annons

Att en ridskola av i dag bedrivs utan tillstånd är ovanligt. Vid Folkatorps ridskola har dock inget tillstånd funnits sedan familjen Sundahl sålde verksamheten sommaren 2009.

Hösten 2010 såldes ridskolan vidare till Ola och Charlotte Palm.

I samband med det ansökte Charlotte Palm om tillstånd, men det beviljades aldrig av länsstyrelsen.

Bristfälliga stall

– Stallen var bristfälliga. Bland annat var boxarna byggda av för klent material, säger Gunilla Ekberg, vid länsstyrelsens djurskyddsenhet.

Charlotte Palm drog tillbaka sin tillståndsansökan i januari i samband med att hon flyttade från gården.

En ny tillståndsansökan inlämnades av Ola Palm i slutet av februari.

Har inte hört av sigGunilla Ekberg har den senaste tiden inväntat att Ola Palm ska höra av sig med kompletterande uppgifter, gällande hans kompetens att bedriva ridskola och intyg gällande ridskolechefen.

Men Ola Palm har inte hört av sig och därför kommer nu avslaget.

Vad händer nu?– Ridskolan måste stänga. De har en månad på sig att avsluta verksamheten.

Och om ridskolan fortsätter ändå? Den har ju redan funnits flera år utan tillstånd?– Vi har handläggare som åker ut och kontrollerar så att ridskolan stänger. De får inte fortsätta utan tillstånd nu när beslut om avslag finns.

Länsstyrelsen skriver att beslutet med stöd av paragraf 74 i djurskyddsförordningen ska gälla omedelbart, även om det överklagas.

– Frågan är inte avgjord. Jag kommer hävda att beslutet ska tillfälligt ogiltigförklaras och ska också överklaga, säger Ola Palm, vid Folkatorps ridskola.

– Länsstyrelsen har missbrukat paragraf 74 i djurskyddsförordningen, när de skriver att beslutet ska gälla omedelbart. De har inte varit här och besiktigat anläggningen sedan vi byggde om. Som jag ser det är vi inne i en process som kommer att sluta med att jag får tillstånd, säger Ola Palm.

Varför har du inte återkommit till länsstyrelsen med de kompletterande uppgifter som de efterfrågar?– Det är ett misstag. Landsbygdens bredband lämnar en del i övrigt att önska. Jag har sänt uppgifter till länsstyrelsen som fastnade på vägen.

Ola Palm säger att han har tio års erfarenhet av hästskötsel samt skötsel och byggnation av anläggningar för detta.

– Mina eventuella brister täcks av anställd personal med rätt kompetens.

Läs mer i onsdagen NA.

Mer läsning

Annons