Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

För tidigt ge några svar- säger nämndordförande

 – Vi kan inte ge några klara besked, innan vi själva vet.
Så säger Stefan Svensson (S), ordförande i barn- och utbildningsnämnden, angående att föräldrar saknar svar på flera för dem viktiga skolfrågor.

Annons

Vid förra sammanträdet för barn- och utbildningsnämnden sköts besluten kring sparkrav och rektorernas konsekvensbeskrivningar upp till nästa möte.

Nu har snart en månad gått och på måndag i nästa vecka ska politikerna fatta sitt beslut.

Vad har hänt sen sist, Stefan Svensson?– Rektorerna har gjort nya konsekvensbeskrivningar. De har nu utgått från ett helt läsår och inte som först, där alla åtgärder skulle ske under hösten. Vi fick deras material i torsdags och ska sitta ner nu i veckan och se närmare på det, säger Stefan Svensson.

Förvaltningen har även börjat presentera statistik kring hur Kumla kommuns skolor ligger till jämfört med andra kommuner.

– Vi har fått preliminära siffror och min förhoppning är att vi på måndag ännu tydligare ska kunna se hur vi ligger till, säger Stefan Svensson.

I gårdagens tidning skrev NA om Facebookgruppen ” Vi som bryr oss om skolan i Kumla”, som tidigare även arrangerat en manifestation på torget.

Inför måndagens möte lämnat har de lämnat en rad frågor till politikerna, bland annat:

Vad tänker kommunen göra för att vända trenden att fler och fler går ut grundskolan med ofullständiga betyg?

Är det rimligt att en lärare ska klara att ge sådan individuellt anpassad undervisning som skollagen säger, i en klass med 30 elever?

Vilken strategi har man i kommunen för att vara en attraktiv arbetsgivare så man kan locka pedagoger och annan personal till skolorna?

– Vi kommer att diskutera deras frågor på måndag, och självklart ska de få svar från oss, säger Stefan Svensson.

Föräldrar säger att de saknar en dialog med er politiker. Hur ser du på det?– Jag har medvetet inte varit inne och skrivit på Facebooksgruppens hemsida, men däremot varit i personlig kontakt med flera av dem.

Varför säger de då ändå att de saknar dialog med er?– Jag antar att de saknar klara besked. Men så länge vi inte vet själva kan vi inte ge några klara besked till föräldrarna. Det skulle vara att föregå den demokratiska processen.

Skolans budget kan komma upp till diskussion redan på tisdag kväll. Då hålls föräldraråd på stadhuset, av det slag som hålls varje höst och vår och där de föräldrar kan delta som tidigare varit med i föräldraforum på sina barns skolor.

Mer läsning

Annons