Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Föräldraprotest mot vikariestopp i Kumla

Tina Forsberg vill starta ett föräldraupprop mot kommunens vikariestopp inom skolor och barnomsorg. Hon tycker inte längre det känns säkert att lämna sina barn på förskolan.

Annons

– Ur säkerhetssynpunkt borde det finnas en minsta godtagbar grundbemanning på förskolan, så samma sätt som det finns inom vården där jag jobbar, menar Tina Forsberg.

Hon har två barn på en av Kumlas förskolor. Två av förskolans personal är sjukskrivna, varav en av dem långtidssjukskriven, och då Kumla kommun har infört vikariestopp så ersätts de inte. Till detta kommer att tre nya ettåringar skolas in på förskolan denna vecka.

– Det är allt för många barn på allt för få vuxna. Jag ställer mig frågan om jag ska våga lämna mina barn där längre, trots att det i övrigt är en mycket bra förskola, säger Tina Forsberg.

Vem tar ansvaret

– Jag vet hur mycket uppsikt jag själv måste ha särskilt över det minsta barnet hemma, och någon sådan uppsikt kan inte personalen ha så som läget är nu. Vem tar ansvar om det händer något?

Tina Forsberg säger att hon blir rädd även då hon möter personalen på förskola. Hon säger att det märks att de är mycket trötta.

– De har inte den där riktiga gnistan längre.

Vikariestoppet påverkar även Tinas arbetssituation. Hon jobbar deltid och kan nu inte jobba extra fastän hon gärna vill.

– En dag när jag kom till förskolan hade rektorn satt en lapp på dörren att de på grund av personalbrist inte längre kan vara flexibla med när vi föräldrar hämtar våra barn.

Gemensam protest

Tina Forsberg har nu tänkt dela ut lappar till övriga föräldrar om att de gemensamt ska protestera mot kommunens vikariestopp.

– Politikerna behöver få upp ögonen för våra bekymmer och tillsammans kan det bli en starkare protest mot vad vi förmår enskilt.

Protester mot vikariestoppet har inkommit även tidigare, bland annat från personalen på Matildelunds förskola. De har i ett gemensamt brev till kommunen beskrivit att de känner sig frustrerade, besvikna och utarbetade.

Mer läsning

Annons