Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Förbereder för förskola till våren

I bästa fall öppnas fyra nya förskoleavdelningar i början av nästa år. Det är planen för nordvästra delen av Kumla.

Annons
För barn. Att Blå huset vid Ericsson blir förskola är bestämt, men rikigt hur det ska utforms är inte riktigt klart. Målet är att fyra avdelningar kan öppna våren 2016.Foto: Jan Wijk

Den fastighet som ska ställas om till förskoleverksamhet är ”Blå huset” på Radiogatan intill Ericsson. Kontorshuset ägs av Kumla Fastigheter och har i dag några företag som hyresgäster. De erbjuds andra kontrakt där barnen knackar på dörren.

Just nu ritas förslag för hur huset ska kunna förändras, såväl invändigt som utvändigt.

– Vi hade ärendet uppe på förra nämnden, säger Andreas Brorsson, (S) ordförande i nämnden för livslångt lärande.

Då gavs förvaltningschefen i uppdrag att träffa ett avtal tillsammans med Kommunfastigheter och Kumla Fastighets AB. Pappersjobbet är långt gånget och Andreas Brorsson ser inte vad som skulle kunna hindra förskoleplanerna.

– Det är om hyran skulle bli allt för hög, men jag tror vi är ganska bra framme där.

Vad det nu handlar om är att bestämma hur ute- och innemiljön ska se ut. Bland annat behövs förändringar av trafiklösningarna kring Blå huset för att göra det mer barnsäkert.

– Vi har haft en konsult som tittat på det, men det är viktigt att personal får vara med och tycka till också, säger Brorsson.

Den nya förskolans gård ska byggas samman med utemiljön vid det intilliggande utbildningshuset, grannhuset närmast gamla E3, där det redan i dag finns två förskoleavdelningar.

Förändringar väntar också inomhus.

– Det ska bli någon form av kök i det som kallas transistorhallen i bottenvåningen på utbildningshuset, men det är inte bestämt än om det blir ett tillagningskök eller ett mottagningskök, säger Andreas Brorsson.

När Blå huset är klart att ta emot barn är oklart. I bästa fall under vårterminen nästa år.

Det blir hur som helst ett glapp mellan öppningen av dem och stängningen av Torpet, förskolan som funnits inne på Skogstorpsskolan.

Skolbarnen behöver mer utrymme och när en stor del av förskolebarnen övergår till skolverksamhet så stänger Torpet. De barn som inte går till skolan ska få plats på andra förskolor.

För 2016 finns planer på att bygga åtminstone en ny förskola med sex avdelningar i Sörbyområdet. Det är i nordvästra Kumla som behovet av nya barnomsorgsplatser är som störst.

– Men att bygga tar tid och vi behöver något innan det blir klart, säger Åsa Käll apropå planerna för Blå huset.

Näst på tur inom förskoleområdet står invigningen av två avdelningar i Kvarngårdens bottenvåning.

– Där börjar vi ta emot barn 19 maj, berättar Åsa Käll, verksamhetschef för förskolorna i Kumla.

Mer läsning

Annons