Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Förening måste be kommunen om lov

När Garpenbergs hembygdsförening ville rädda kvar det gamla sockenvapnet anade de inte att Kumla kommun skulle få ett avgörande finger med i spelet.

Annons
Lika som bär – det tycker i alla fall Patent- och registreringsverket. Därför har Garpenbergs hembygdsförening tvingats be Kumla kommun om lov innan de får börja använda sitt 70 år gamla sockenvapen (nedan).

Det hela började då Hedemora församling beslutade att förnya sin grafiska profil och därmed byta ut sina gamla emblem – däribland Garpenbergs gamla sockenvapen från 1942.

Förstämningen över att vapnet skulle försvinna spred sig bland Garpenbergsborna. Därför bad hembygdsföreningen att få ta över vapnet.

Stötte på patrull

Det var inga problem ansåg församlingen som lämnade ett ja. Men när Eva-Lena Bard i hembygdsföreningen ville registrera vapnet hos Patent- och registreringsverket (PRV) stötte hon på patrull.

Handläggaren Lena Törnros på PRV såg genast uppenbara likheter med Kumlas kommunvapen

– Jag tycker att de är väldigt lika. Det råder uppenbar risk för förväxling då färgställningen med rött och silver är den samma samt de korslagda verktygen. Att det i ena fallet är hammare och i det andra yxor har mindre betydelse, då vi måste ta hänsyn till den bleknande minnesbilden i vår bedömning, säger Törnros.

Därför har Garpenbergs hembygdsförening tvingats av PRV att begära tillstånd av Kumla kommun att få använda sitt sockenvapen. Senast den 22 oktober vill PRV ha Kumlas svar.

– Jag kommer att rekommendera kommundirektören att ge ett positivt svar på hembygdsföreningens vädjan, säger Kumlas administrative chef Hans Boskär.

Olikheter överväger

Det har kommundirektör Annika Hallberg tagit fasta på i sitt svar.

I det konstaterar Hallberg att kommunens heraldiska vapen uppvisar vissa likheter med Garpenbergs sockenvapen, men att olikheterna ändå överväger dessa.

Därför har kommunstyrelsen funnit att det inte finns något hinder från Kumlas håll att Garpenbergs hembygdsförening får tillstånd att använda sig av det heraldiska vapnet.

Fotnot: Även Malå kommun måste ge sitt tillstånd innan det är fritt fram för Garpenbergs hembygdsförening.

Garpenbergs sockenvapen

Mer läsning

Annons