Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Företagarutbildning med mentorer startar till hösten

Från och med i höst finns en företagarutbildning som tillval till John Norlandergymnasiets handelsprogram. Där ska mentorer som själv är företagare entusiasmera eleverna i deras studier.

Annons
Bengt Gunnarsson, programansvarig för handelsprogrammet och den nya inriktningen med företagarutbildning.

Företagarutbildningen kan liknas vid Ung Företagsamhet, där elever startar och driver egna företag, med skillnaden att den pågår under hela gymnasietiden och inte enbart under det tredje avslutande året. Skillnaden är också att det i företagsutbildningen finns mentorer, som ska träffa eleverna upp till fyra gånger årligen för handledning.

Bengt Gunnarsson är programansvarig. Han poängterar vikten av att knyta kontakter mellan skolan och det ”verkliga” livet.

– Eleven ska känna att det vi lär ut på skolan stämmer med verkligheten. Det finns alltid en risk att vi fastnar för långt bort från verkligheten, och vi jobbar mer och mer för att det inte ska vara så, säger Bengt Gunnarsson.

Han nämner också att begreppet entreprenörskap tydliggörs än mer i den nya gymnasiereformen. Det handlar då inte enbart om att satsa mot eget företagande, utan rent allmänt att arbeta självständigt.

En av de mentorer som John Norlandergymnasiet gjort klart med till starten i höst är Lill-Anna Nilsson, som driver bageri i Kumla och Örebro.

– Jag hade själv förebilder när jag var ung, och de hjälpte mig nästan mer än min utbildning på vägen dit jag är i dag, säger Lill-Anna Nilsson som i dagarna utsågs till Årets Kvinnoföretagare i Örebro län.

Kan en elev som du handlett även bli aktuell för riktig anställning?

– Absolut. För den som är tillräckligt intresserad finns alltid möjlighet att få jobb. Det talas mycket om bristen på jobb, men det är även brist på kompetent arbetskraft.

Mer läsning

Annons