Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Författaren: Tre saker som görKvarntorpshögen till vinnare

Fredrik Kullberg utsåg kvarntorpshögen som vinnare framför 99 andra spännande platser. Av tre skäl:
– Den är jättestor, den ryker och den ser konstig ut.

Annons

Fredrik Kullberg är författare till boken Sverige 100 märkligaste platser. Utgångspunkten var hans egen nyfikenhet på annorlunda företeelser.

– Världen blir mer och mer likartad. Vi lyssnar på samma musik, köper samma kläder, handlar i samma butikskedjor. När man stöter på de här konstiga grejerna känns världen fortfarande stor och märkvärdig.

- Vi har länge rest och sökt exotiska saker långt borta. Och när vi inte gör det sitter vi bakom skärmar. Men jag kan tycka att Sala är mer exotiskt än Phuket, att Kvarntorpshögen är festligare än Vietnam.

Hur gick du till väga under arbetet med boken?

– En del har funnit i mitt bakhuvud under många. Man undrar ”var är det där”, men tar inte reda på mer. Sedan har jag förstås arbetat systematiskt. Jag har betat av landskap för landskap och gått igenom turistbyråernas material.

Hur har du valt ut sevärdheterna?

- Det handlar om att man får en sekundsnabb känsla: ”Vad är det här?” Då är man på rätt spår. Jag vill blanda högt och lågt, gammalt och nytt. Men jag håller mig borta från givna sevärdheter, som Skansen, för de är så kända att de inte är märkliga längre. Och vissa sevärdheter blir märkliga först när man tänker ett varv till. Gekås i Ullared är ju inte direkt okänt, men om man tänker på det ett varv till – att Sveriges mest besökta turistmål är ett lågprisvaruhus – då blir det märkligt.

Vad är det som gör Kvarntorpshögen till en vinnare?Den är jättestor, den ryker och den ser konstig ut. Den är så märklig på så många olika sätt. Bara en sån sak som att svenskar gav sig fasen på att utvinna olja trots att vi inte har någon olja. Och sedan röken, att den aldrig slutar brinna. Sedan har man gjort högen ytterligare märklig genom konsten. Dessutom är den är så okänd för många. Att vara på Kvarntorpshögen är som att vara på en annan planet. Min bok handlar visserligen bara om märkliga platser i Sverige, men Kvarntorpshögen håller världsklass.

På plats 75 i din bok finns Opera på skäret utanför Kopparberg. Vad föll du för?

– Det är världens enda operahus med egen järnvägsstation. Sverige är fullt av gamla industriminnen som har återuppstått som något annat. Både Opera på skäret och Kvarntorpshögen är exempel på det.

Fredrik Kullberg

Ålder: 44

Bor: Stockholm

Familj: Fru och två barn

Yrke: Journalist på Icakuriren

Aktuell: Med boken Sveriges 100 märkligaste sevärdheter (Ica bokförlag) som kom ut förra veckan.

Mer läsning

Annons