Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Försenat folkhemsbygge

SANNAHED. Trots en viss försening är återuppbyggnaden av folkhemmet i Sannahed i full gång.

Annons
Planerar. Under överinseende av skyltdockorna från Lindex i Hallsberg diskuterar Arne Arnshelm och Sven Andersson hur skåpen i fotoaffären ska byggas. Till sommaren kommer dockorna att i påklätt skick möta museibesökarna.

Varje måndag och onsdag sjuder det av aktivitet i militärens gamla persedelförråd i Sannahed, som fram till 1943 hyste Dubergs diverse-handel.

Magasinet, som ägs av kommunen, har i stort sett stått oanvänt sedan dess, men nu är det slut på lugnet och friden.

För några år sedan dök idén upp om att göra om magasinet till ett museum. När Kumla hembygdsförening sedan fick ja på en ansökan om pengar från Leader Gränslandet var det bara att hugga tag i verktygen och sätta i gång.

Varje vecka ekar hammarslagen och de vinande ljuden från kapsågar när den tio till tolv personer starka arbetsstyrkan från Kumla hembygdsförening jobbar med att bygga upp folkhemmet igen. Den gamla magasinslängan ska nämligen bli ett museum över 1900-talets mitt.

I över ett års tid har föreningens medlemmar troget mötts vid magasinet för att jobba av bidragspengarna från Leader.

@NA Fråga:När ska då museet vara klart för att ta emot besökare?

– I somras, men den tidsplanen har spruckit rejäl. Nu hoppas vi att vara klara till den kommande sommaren, förklarar Lars Kjellström i hembygdsföreningen.

Vid sidan av byggandet ska alla föreningens musei-föremål som förvarats på magasinsvinden katalogiseras tillsammans med de föremål som kommer in efter hand.

Men i och med att fotografens ateljé och affär börjat att ta form har Kjellström och hans hembygdskollegor fått vittring på invigningen nästa sommar.

Jobbar utifrån ett foto

Även Dubergs diversehandel är under återuppbyggnad.

– Ett gammalt foto och hålen i väggarna efter de gamla butikshyllorna är det enda vi har haft att gå efter, säger Kjellström.

Det mesta i prylväg som krävs för att 1900-talets mitt ska vara komplett finns redan på plats, men högt upp på önskelistan finns dåtidens mediemöbel.

– Vi skulle gärna vilja få tag på en möbel som har både radio, skivspelare och tv inbyggd, önsketänker Lars Kjellström.

Mer läsning

Annons