Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

 Förskingrade närkingar återvände i buss

En hembygdsförening i förskingringen gjorde i onsdags ett stopp i Kumla med omnejd.

Annons
Visade. Jan Klingberg, ordförande i Kumla hembygdsförening, med ryggen mot kameran, tog emot Närkingarne i Sannahed under deras rundresa. Foto: Jan Wijk

I drygt 80 år har Sällskapet Närkingarne funnits, en hembygdsförening för ”örebrolänningar” bosatta i Stockholmstrakten.

– Vi arrangerar till exempel föreläsningar med koppling till Närke. Bland annat har NA:s förre chefredaktör Ulf Johansson besökt oss, berättade ordförande Hans-Erik Hallin.

Dessutom arrangerar man årligen en resa till någon del av länet. I går gick resan till Kumlatrakten.

– Det här är min fjärde resa. Tidigare har jag följt med till Askersund, Lindesberg/Nora och till Fjugesta, berättade Bo Johansson från Västerhaninge.

Årets resa lockade ett tjugotal personer. De fick se Officersmässen och persedelförrådet i Sannahed samt Stenarbetsmuseet i Hällabrottet.

–Det var väldigt imponerande och inget jag hade hört talas om tidigare, sade Bo Johansson.

Stefan Hammar förklarade vad som lockar med medlemskapet i Närkingarna.

– Vi är i den åldern då det som har hänt blir väldigt intressant.

Och inte minst i de trakter man själv har växt upp kanske kan tilläggas.

Innan de utflyttade närkingarna återvände till Stockholm gjordes ett sista stopp för lite korv. Det var Lithells fabriksförsäljning som lockade.

På mässen. Bo Johansson, Ingvar Larsson och Stefan Hammar från Närkingarna studerar informationstavlorna på officersmässen. Foto: Jan Wijk

Mer läsning

Annons