Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Förskoleklasser lär sig om påskens firande

Kumlas förskoleklasser har denna och förra veckan fått besöka Kumla kyrka. NA följde med när Hagaskolans förskoleklass fick vara Jesu lärjungar för en stund och lära sig mer om påskens händelser.

Annons
Mycket att se. Julia Falk, Meja Björkestam, Tyra Vingren, Leoni Bärve Gamboa, Gustav Engdahl och Olle Andersson utforskar påsklandskapet i Kumla kyrka. Foto: Veronica Svensson

Påskvandringar har en lång tradition i Kumla. I Fylstakyrkan anordnas en ekumenisk vandring för kommunens alla tredjeklasser och i Kumla kyrka anordnar Svenska kyrkan vandringar för förskoleklasser. Där får de veta mer om påskens firande inom kristendomen. 

– Vi gör en upplevelse med barnen, där de får prova, känna och vara med i några nedslag ur Jesu liv, berättar Lena Gunnarsson, enhetschef för barn- och ungdomsverksamheten.

När Hagaskolans förskoleklass besökte Kumla kyrka var engagemanget hos barnen stort. Vid första anhalten i en stad på Jesu tid fick de sjunga, ta på mantlar och prata om hur man ska vara mot varandra enligt Jesus. Barnen hade många förslag:

– Man ska vara snäll, och säga snälla saker.

– Trösta om nån är ledsen.

– Och låta alla vara med.

Saft och kex fick symbolisera den sista måltiden, innan det blev ett besök i Getsemane trädgård där en soldat berättade om hur Jesus blev tillfångatagen och senare korsfäst. Mest spännande och uppskattat var kanske besöket i vad som sägs vara Kumlas äldsta rum, ett källarrum under altaret. Där fick barnen höra om uppståndelsen.

Vill Svara. Alvin Undergård hade flera förslag på hur man kan vara snäll mot varandra.
Gestaltar. Åsa Oscarsson spelade soldat och berättade hur Jesus blev tillfångatagen.
Spännande. Lite läskigt, men kul och spännande, tyckte barnen när de fick gå ner i kryptan under altaret i Kumla kyrka.

Mer läsning

Annons