Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Första elbilen på plats

Nu har första elbilen rullat in i Kumla kommuns garage. Det är en norsktillverkad Think som har 12 år på nacken.

Annons
Elkörkort. Fredrik Johansson var en av de fem första att få Per Halldins speciellt framtagna interna körkort på kommunens ”nya” elbil. Onsdagen före påsk fick han utbildning på bilen av förre ägaren Admir Ribic.

Det var för drygt fjorton dagar sedan som miljöbilsentusiasten och tillika tekniska kontorets chef Per Halldin hittade den på Blocket.

Det var en Kumlabo som lagt ut den till försäljning och nu har den utökat kommunens elbilsflotta med hundra procent för den facila prislappen 49 000 kronor. Nypriset på en elbil torde ligga på det femdubbla.

Bilen, som endast rullat 3 000 mil, har varit i tjänst i Malmö kommun, men mest plockats fram då kommunen velat visa upp sin miljömedvetna profil. Däremellan har den mest stått parkerad i kommungaraget i Malmö.

Poolbil

– Den passar bra i en till ytan så liten kommun som Kumla, förklarar Per Halldin.

Bilen som är tvåsitsig ska i första hand bli en poolbil för tjänstemän på tekniska kontoret och miljö- och byggnadsförvaltningen med ett internt specialkörkort. Bilen har en räckvidd på cirka nio mil, innan den åter behöver ladda batterierna.

På onsdagen före påsk var de fem första på plats i gatukontorets garage för att få utbildning på elbilen av den förre ägaren – Admir Ribic.

– Det är lite speciellt att köra elbil. Därför har vi inrättat ett internt körkort för dem som ska använda den, säger Per Halldin, som själv är ägare till en elbil privat.

Att det var personal vid centralförrådet som först fick utbildning på elbilen och sina körkort hänger ihop med att det blir de som ska serva elbilen.

– Den ska finnas på plats vid stadshuset, men det blir de här fem personerna som ska sköta underhållet på bilen. Det är därför de får sina körkort först, förklarar Halldin.

Mer läsning

Annons