Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Första privata förskolan öppnar efter sommaren

Kumlas första privatägda förskola kommer att bedrivas som ett personalkooperativ. Planerat startdatum är satt till 1 augusti.

Annons
Brinner för sitt yrke. Ellinor Eltvik och Kerstin Sundström älskar sin jobb som förskollärare. Nu blir de först om att starta en privat förskola i Kumla.

När Kumlas föräldrar till barn i förskoleåldern framgent ska välja förskola, kommer de att för första gången på Kumla kommuns hemsida hitta ett privat alternativ: förskolan Plantan i Åbytorps tidigare Folkets hus.

NA har följt initiativtagarna Kerstin Sundström och Ellinor Eltvik, båda förskolärare, under den politiska processen och fram till att ansökan nu beviljades av barn- och utbildningsnämnden i onsdags.

Hur känns det, Kerstin Sundström, att vara pionjär?– Det känns mysigt. Jag är verkligen jättenöjd att vi får chansen.

Förskolan kommer att ha plats för 19 barn och i första läget ska tre förskollärare arbeta där.

Att förskolan ska drivas som ett personalkooperativ var inget som fanns med i planerna från början. Det tillkom då det var ett krav från socialdemokraternas sida för att godkänna ansökan. Ett krav de motiverar med att de är emot att skattepengar ska gå till vinstdrivande företag.

– Ett personalkooperativ var det sätt vi kunde mötas på, och då fick det bli så. Huvudsaken för oss är att få komma igång, säger Kerstin Sundström.

Gläds åt beslutet gör även Per Holm ( KD) gruppledare för oppositionen i barn- och utbildningsnämnden. En privat aktör inom den kommunala verksamheten är något oppositionen länge önskat sig.

– Äntligen en spricka i den socialdemokratiska Berlinmuren där ljuset kan komma in. Nu hoppas vi på att fler följer efter. Kommunen behöver all hjälp den kan få att skapa nya förskoleplatser, säger Per Holm.

Mer läsning

Annons