Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Förstelärare ska utveckla Kumlas skolor

Den statliga satsningen med så kallade förstelärare har nu nått Kumla kommun. Sju lärare finns hittills anställda som via sin yrkesskicklighet ska ge det lilla extra i utvecklandet av Kumlas skolor. Men Kumlaby skola blev utan förstelärare.

Annons

Löneökningen för lärarna, via statliga pengar, är på 5000 kronor. Motprestationen- att arbetade för att eleverna i Kumlas skolor ska nå bättre resultat.

- Nu tar vi krafttag i Kumla för att vända utvecklingen, genom att under minst tre år jobba med projektet med förstelärare, säger Rolf Östman, verksamhetschef på barn- och utbildningsförvaltningen.

Lärarna, alla anställda på Kumlas skolor sedan tidigare, har fått söka tjänsterna och blivit utfrågade om bland annat sin kompetens och på vilket sätt de vill bedriva sitt utvecklingsarbete. Det fanns 24 sökande till de åtta platserna.

- Det var ett svårt jobb att sålla ut bland de sökande.

- Men till förskoleklass fanns bara en sökande. Vi kände att vi behövde ett bredare spann, så därför avvaktar vi där, säger Rolf Östman.

Fyra av de sju förstelärarna jobbar på Skogstorpsskolan. Från Kumlaby skola nådde ingen av sökande ända fram till att bli förstelärare.

- En sökande var med långt in i ansökningsprocessen, men föll på målsnöret. Det är förklaringen till varför ingen förstelärare just nu finns på Kumlaby skola.

Kent Andersson är idrottslärare på Skogstorpsskolan och har som sin särskilda roll inom projektet att arbeta med Bedömning för lärande.

- Det heter så, men jag vill hellre kalla det att följa lärandet. Det handlar om att eleven inte bara ska klara kursen, utan att man som lärare också kollar så att eleven verkligen har lärt sig fullt ut. Nya mål ska läggas upp utifrån där eleven själv befinner sig, säger Kent Andersson.

Tanken är att förstelärarnas arbete ska sprida sig som ringar på vattnet, så att till slut alla Kumlas lärare effektivare och bättre lär ut kunskaperna till eleverna. Kent Andersson säger att arbeta effektivare inte ska ses som det samma som att inte slåss för mer personal till Kumlas skolor.

- Det ena tar inte ut det andra. Jag arbetar även fackligt och där slåss vi ständigt för ökade resurser. Men det är två olika roller och som jag då också håller isär.

De övriga lärare som fått jobbet som förstelärare är:

Birgitta Kinnander, i ämnet svenska på Stene skola

Jonas Langell, SO-ämnen på Skogstorpsskolan

Mats Jansson, NO och IT på Skogsstorpsskolan

Margaretha Hällström, specialpedagog på Fylsta skola

Annika Gillman, matematik på Skogstorpsskolan och

Jenny Ahlsson, engelska och moderna språk på Vialundskolan.

Från årsskiftet ska två ytterliggare förstelärare anställas.

Mer läsning

Annons