Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Förstörd trappa ska lagas

Trappan upp till Konst på hög förstördes när en motorcyklist körde i den. Händelsen är polisanmäld som skadegörelse. Nu ska de värst skadade trappstegen bytas ut.

Annons
Byts ut. De värst skadade trappstegen upp till Kvarntorpshögen kommer att bytas ut. Det rör sig om 30–40 stycken.

Det var en helg i början av september som någon körde med motorcykel uppför trätrappan på Kvarntorpshögen. Flera av de 427 trappstegen flisades sönder av motorcykelns däck och konstnären Olle Medin menade att hans verk var förstört.

Kostnaden för att byta ut samtliga trappsteg beräknades inledningsvis till mellan 80 och 100 000 kronor. Nu verkar det som om kommunen kommer undan billigare än så.

Många går att laga

Nyligen besökte Olle Medin och Gertrud Åstrand, avdelningschef på kultur- och fritidsförvaltningen, trappan. De gör bedömningen att cirka 30 till 40 trappsteg är så illa skadade att de måste bytas ut. Resterande steg kommer att fräsas av och då få mer avrundade kanter, berättar Gertrud.

Det arbetet ska enligt planen vara klart till kommande säsong för Konst på hög. Träet måste vara torrt när renoveringsarbetet görs, förklarar förvaltningschefen.

Kan söka försäkringspengar

Det är ännu oklart exakt hur mycket arbetet kommer att kosta.

Kumla kommun har all sin egendom försäkrad, inklusive den offentliga konsten. Då det var en motorcyklist som orsakade skadorna på trappan kan kommunen i första hand ansöka om ersättning från Trafikförsäkringsföreningen, förklarar Ulric Öhman, inköpssamordnare och ansvarig för försäkringar inom Kumla kommun.

För att Trafikförsäkringsföreningen ska kunna ge ersättning för skada måste den drabbade kunna visa att skadan orsakades av ett okänt trafikförsäkringspliktigt fordon och att den okände föraren vållade olyckan. Från ersättningen görs ett självriskavdrag på 2 140 kronor för skador som hänt under 2011, enligt Trafikförsäkringsföreningens egna uppgifter.

Polisen har i nuläget ingen misstänkt för skadegörelsen av trappan.

Mer läsning

Annons