Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fortsatt oro hos fack och opposition

Kumlas styrande tar krafttag för att förbättra ekonomin inom skolan. Men oppositionen och Lärarförbundet ser en fortsatt risk för minusresultat.

Annons

I samband med nämndens antagna internbudget utlovas krafttag för bättre ekonomi, som NA tidigare skrivit om. Bättre ordning och reda utlovas, liksom att hela arbetet ska kontrolleras för att inte ekonomin ska skena i väg igen. Nya pengar har även tillförts. Skolan är de som fick mest i årets tilldelning med en utökad driftbudgetram på totalt 23 miljoner kronor.

Men Lärarförbundets ordförande Per Hellström låter sig inte imponeras.

– Nu har vi pengar som täcker förra årets underskott, och till det som finns budgeterat för i år, men fortfarande inte till den faktiska verksamheten. De bud vi får är att vi under året måste spara upp mot 10 miljoner, säger Per Hellström.

Inte heller Christina Örnebjär (FP), ledamot för oppositionen i barn- och utbildningsnämnden, faller till ro.

– Antingen kommer verksamheten att klaras, eller budgeten. Både och kommer inte att gå.

– Äntligen har man tagit ett ordentligt grepp om ekonomin och flera tjänsteman har gjort ett riktigt hästjobb. Så långt är det bra. Men det kommer inte att gå ihop sig innan vi får en budget som håller för den verksamhet vi faktiskt ska bedriva. Skolan är fortfarande underfinansierad.

Christina Örnebjär efterfrågar en nollbasbudget, där man först utgår från att finansiera det lagstadgade, och sen lägger till i mån av möjlighet.

– Världskartor från 1974 är ett exempel på det som just nu finns i skolundervisningen. Jag vikarierar som lärare och hade en elev som frågade mig vart hans land Makedonien var. Vad sänder det för signaler till barnen?, frågar sig Christina Örnebjär. Hon hade ett långt inlägg om samma sak på NA debatt i onsdags och tycker att fler politiker borde bege sig ut på jobb eller praktik i verksamheten.

Annica Moberg (S) ordförande i barn-och utbildningsnämnden, har en annan syn på saken:

– Vi vill hellre satsa på IT än på böcker som snabbt blir inaktuella. Vi har gjort rejäla satsningar på skolan de senaste fyra åren. 23 miljoner är mycket i en liten kommun som Kumla. Christina Örnebjär gör ett utspel som jag inte tycker bygger på fakta, säger Annica Moberg.

Kommer ni att klara både verksamheten och budgeten i år?– Det hoppas jag verkligen. Verksamheten har en kostym just nu som är 10 miljoner för stor och som alla måste jobba på att få bort. Vi måste komma i fas och undvika nödlösningar. Den genomlysning av ekonomin som vi gjort nu skapar bra förutsättningar för det, och för att våra satsningar verkligen ska märkas.

Annica Moberg säger att partiet bjudit in Lärarförbundet för fortsatt dialog.

Mer läsning

Annons