Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fortsatt stökigt kring biblioteket

Om aktivitetshuset öppnar tidigare blir det lugnare på biblioteket. Det är förhoppningarna efter ett möte i förra veckan.

Annons

Då möttes representanter från biblioteket, socialförvaltningen och Brottsförebyggande rådet för andra gången. Anledningen är att det under en längre tid varit stökigt på biblioteket.

– Det rör sig om en kärna på tio ungdomar som skräpar ner och inte följer våra regler. De är inte här för att ta del av våra tjänster, säger Gertrud Åstrand, chef för kulturavdelningen.

I hela gänget ingår uppskattningsvis trettio ungdomar i högstadie- och gymnasieåldern.

Gertrud Åstrand tror framför allt att de söker ett uppehållsrum, en värmestuga efter skolans slut.

– Så klart får man värma sig på biblioteket, men man måste följa våra regler.

Vid något tillfälle under hösten fann bibliotekspersonalen tecken på att ungdomarna använt droger på biblioteket. Efter den incidenten fick bibliotekspersonalen löfte av polisen att de då och då skulle patrullera på biblioteket. Det lugnade situationen tillfälligt och några spår efter droger har inte upptäckts efter det.

Men stöket återkom och accelererade under senvintern och tidig vår. Det ledde till de ovan beskrivna mötena.

Stefan Svensson, (S) ordförande i kultur- och fritidsnämnden, tonar ner problemen något.

– Biblioteket är traditionellt sett en miljö där det ska vara lugnt, men man får inte bara se ungdomar som ett problem, säger han.

Han säger att han vid tillfällen varit på biblioteket då det varit ”lite högljutt”, men han har inte upplevt problemen som större än så.

På intilliggande Ica Profilen är dock bilden mörkare. Där har man stora problem med snatterier kopplade till gänget som hänger på och kring biblioteket.De har upprepade gånger polisanmält stölder.

Den snabba lösningen, som det beslutades om vid mötet i förra veckan, var att köra i gång sommarverksamheten på aktivitetshuset tidigare än tänkt. Det ska ge ungdomarna ett annat alternativ att samlas på.

– Ungdomar vill ju vara där ungdomar är och de söker samlingsplatser, säger Stefan Svensson, som hoppas att åtgärden kan bli bra på kort sikt.

På längre sikt så är kultur- och fritidsnämndens avsikt att koncentrera all fritidsgårdsverksamhet i Kumla till en centralt belägen plats.

– Förvaltningen har ett utredningsuppdrag att titta på det, säger Stefan Svensson.

Med en enda fritidsgård kan personalresurserna koncentreras och det ger bättre möjligheter att erbjuda ett varierat utbud.

– Då kanske fritidsgården skulle kunna vara öppen alla dagar i veckan.

Mer läsning

Annons