Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

”Förutsatte att vi gjorde rätt  - så var det inte”

– Jag hoppas att vi efter detta lär oss att hantera uppsägningar på rätt sätt. Jag förutsatte att vi gjorde rätt, men så var det inte.
Det säger Lennart Eriksson (S), kommunstyrelsens ordförande i Kumla, som kommentar till de tre avskedade undersköterskornas berättelse.

Annons

I fredags publicerade NA de tre avskedade undersköterskornas egen berättelse, från tiden då de stängdes av från sina arbeten och fram till i dag.

Undersköterskorna har hela tiden hävdat att de är oskyldiga, medan Lennart Eriksson hävdat att det som beskrivs i anmälningarna är sant.

Dokumentationen för dålig

Riktigt vad som är sant eller inte lär nog aldrig kunna komma fram, eftersom det saknas dokumentation.

Först fanns brister i rapporteringen kring händelser som avvek från det normala på Kungsgården. När sedan kommunen efter att en anställd anmält tre av sina kollegor gjorde sin egen utredning, brast det också där i dokumentationen.

Varför inte mer dokumenterades i kommunens utredning, som bland annat ska ha innefattat intervjuer med 14 undersköterskor, har inte Lennart Eriksson något bra svar på. Först blir han helt tyst när frågan kommer upp. Sen säger han att det finns mer men som aldrig sattes på pränt.

– Vi har inte skött oss och därför åkte vi nu på att betala ut skadestånd.

Har lärt sig

– Jag kan bara hoppas att dokumentationen sköts bättre nu, både av oss själva och ute i verksamheten. Jag kan förstå när man reder ut en sak bara chef och anställd emellan utan att skriva något, men särskilt inom vården är det inte rätt att göra så.

– Och blir det sedan att ett ärende ska upp i Arbetsdomstolen har vi lärt oss att det krävs att man har en hel del på fötterna.

Men ni på kommunen måste väl ha insett att det skulle krävas en hel del av er inför förhandlingarna i Arbetsdomstolen, och att krav på att få ut handlingar skulle komma?

– Du verkar tro att det är jag som sköter det här, men mycket går ju via personalkontoret. Jag är inte så inblandad egentligen, och vet till exempel ingenting om vilka handlingar som lämnats ut eller inte.

Lennart Eriksson beklagar fortsatt att polisutredningen lades ner, men säger också att när kommunen som arbetsgivare inte vill återanställa undersköterskorna så är det utifrån att de inte tycker personerna är lämpliga att jobba inom vården.

– Kriminellt eller inte, man kan ändå vara olämplig att arbeta inom äldreomsorgen utifrån hur man uttrycker sig och hur man hanterar de äldre. Man måste ha respekt för alla människor.

De tre undersköterskorna tycker inte att du respekterat dem som människor, när du i media uttalat dig om dem som kriminella trots att polisutredningen lades ner. Hur ser du på det?

– Jag har inte sagt att de är kriminella, det är en tolkning av dem själva. Det jag har sagt är att de händelser som framkommit i vår utredning är kriminella handlingar.

Om hela historien fört något gott med sig tycker Lennart Eriksson det är att fler saker uppdagats även i andra kommuner, efter Kungsgården.

Mer läsning

Annons