Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Från ensamstående till helt enastående

Enastående, Svenska kyrkan i Kumlas grupp för ensamstående föräldrar, har nu funnits i ett halvår. Medlemmarna fungerar som ett stöd för varandra både i samtal och aktiviteter.

Annons
Miniläger. Under helgen har Enaståendes medlemmar haft ett litet miniläger på Hults kursgård utanför Hallsberg. Ida Westergård och Oliver Karlsson tycker båda att det är spännande att sova i våningssängarna. Även en utflykt till Skojlandet och till Askersund har de hunnit med under lägret.

Gruppen kom till då man inom kyrkan såg att behovet att träffa andra ensamstående föräldrar var stort bland de mammor som rörde sig inom kyrkans andra grupper.

– Det fanns dels ett behov av att träffas både barn och vuxna och hitta på aktiviteter ihop, och dels att bara ha en träff med föräldrarna, berättar Susanne Löthgren från kyrkan.

– Om man är ensamstående kanske man inte har ekonomiska möjligheter att hitta på lika mycket som en barnfamilj med två inkomster. Därför försöker vi hitta på aktiviteter som inte kostar.

Gruppen träffas i Kyrkskolan i Kumla där medlemmarna bland annat sjunger, pysslar och lagar mat tillsammans.

– När vi gör sådana saker tillsammans är man inte ensamstående en liten stund, och det känns skönt, säger Ellinor Karlsson.

Även utanför gruppträffarna har Enastående gjort dagarna mindre ensamma. Föräldrarna träffas privat och har blivit goda vänner. Senast tittade de på kronprinsessbröllopet ihop.

Gruppsamtal

Enastående har i dagsläget ett tiotal vuxna medlemmar. När alla barn är med ökas skaran med lite drygt det dubbla. En dag i månaden har de vuxna gruppsamtal dit barnen inte följer med. Då diskuteras allvarligare frågor som våld och andra problem.

– Vi har sekretess så man känner sig trygg. I gruppen har vi många problem som vi behöver prata om och det känns skönt att veta att man kan säga vad man vill, säger Susanne Westergård.

– Ibland kan man känna att man bara vill berätta om något som man tycker är svårt och då kan man göra det utan att få kommentarer. Andra gånger vill man verkligen veta de andras åsikter och då ber man om dem, men vill man inte ha någon respons är det ingen som ger det.

– Man känner aldrig att man blir dömd, säger Ellinor.

– Man har blivit starkare i sig själv, i och med att man har andra vuxna att bolla saker med. Jag har hittat självförtroendet att jag är en bra förälder och jag klarar faktiskt det här i och med att jag fått bekräftelse att jag gör rätt. Det har varit oerhört viktigt för mig, berättar Susanne.

På gruppsamtalet diskuteras även tro, men det är ingenting som krävs för att delta i gruppmötena.

– Eftersom det är kyrkan som anordnar det, tror många att de kommer att få en bibel upptryckt i ansiktet, men det handlar inte om det. Det handlar om medmänsklighet, säger Susanne Löthgren.

Alla välkommna

Information om gruppens träffar har delats ut på flera platser i Kumla och Susanne hoppas att fler ensamstående hittar till träffarna. Vad som räknas som ensamstående är lite flytande.

– Om man känner sig ensam i sin föräldraroll är man välkommen. Man kan ju leva i ett förhållande, men ändå känna sig ensam. Eller så är man faktiskt helt ensam med sitt barn, det spelar ingen roll. Alla är välkomna, säger Susanne Westergård.

I dag finns bara en pappa med i utkanterna av gruppen.

– Det är jätteroligt att en pappa har hittat oss. Vi hoppas på fler män under hösten, säger Susanne Löthgren som har stora planer för gruppens framtida existens.

– Till nästa år hoppas vi kunna arrangera ett sommarläger för hela gruppen. Och så kommer vi givetvis att fortsätta med våra träffar.

Enastående har öppet hus i Kyrkskolan i Kumla mellan 13.30 och 17.30 på lördagar från och med 28 augusti.

Mer läsning

Annons