Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Från plantskola till förskola

Strax intill den meterhöga päronträstubben på Hästens förskola står sedan i går ett nytt träd av sorten Göteborg diamant.

Annons
Ingen medieskugga. Både TV4, Tvärsnytt och lokala Kumlanytt fanns på plats för att i rörliga bilder visa päronträdet som redan planterades på måndagsförmiddagen. Bild: GÖRAN KEMPE

Hästens förskola, PRO och ett fällt päronträd hamnade mitt i mediestormen i februari. I tv, radio och kvälls- och morgontidningar uppmärksammades att barnens på Hästens förskola mist sitt päronträd på grund av en misslyckad trädbeskärningskurs i PRO:s regi.

Känslorna svallade, men nu är ledsnaden, upprördheten och munterheten över tilltaget historia. I går planterades ett nytt päronträd på förskolans gård.

Officiell invigning

Trädet kom i backen redan innan lunchtid, men strax efter mellanmål i går eftermiddag skedde en officiell ”invigning” av trädet. Med vid ceremonin var kommunstyrelsens ordförande Lennart Eriksson, S, och barnen på förskolan.

– De litade väl inte på att jag skulle klara av att plantera, kommenterade Eriksson att trädet redan var nedgrävt när han inför tv-kamerorna lade lite jord kring stammen.

Det nedsågade päronträdet gav gråpäron, det nyplanterade ger frukt av en annan sort. Det förklaras med att Göteborg diamant till skillnad från gråpäronträdet ger frukt även i unga år. Trädet är nu omkring fem år gammalt. På grund av att det omplanteras efter blomningen blir det knappast någon frukt i år.

– Men nästa år skulle det nog kunna ge frukt, säger trädgårdstekniker Birgitta Magnusson på Kumla kommun.

Femton träd till Vi-skogen

Kostnaden för trädet som uppgår till några tusenlappar belastar inte kommunens trädbudget utan tas av ABF som var huvudman för trädbeskärningskursen i februari.

– Vi har också som en symbolisk gest skänkt femton träd till Vi-skogen, berättade Thomas Andersson på ABF medan barnen, utplacerade på filtar smaskade på glass – dock ej päronsplitt.

Fotnot: Att händelserna på Hästens förskola har haft genomslag märks inte minst på internet. Söker man på ”päronträd” på söktjänsten Google kopplas sökningen automatiskt i hop med ”Kumla” respektive ”PRO”.

Träder ut. Lennart Eriksson var inkallad för att plantera päronträdet – trodde han. Men trädgårdsproffsen hade förekommit honom.– De litade väl inte på att jag skulle klara av att plantera, var hans kommentar.Bild: GÖRAN KEMPE
Inte päronsplitt. Det nya päronträdet tycktes inte vara huvudnumret för Hästens barn, däremot smakade mellansmålsglassen väldigt gott. Bild: GÖRAN KEMPE

Mer läsning

Annons