Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Från Sälen till Mora - fast på 900 meter

Snön kom, kylan kom och knappt tjugo skidåkare kom till start när det arrangerades barnens Vasalopp i Kvarntorp.

Annons
Solklart. Precis innan starten gick tittade solen fram och det blev då perfekta förhållanden för barnvasaloppet. Bild: JAN WIJK

Det såg inte så hoppfullt ut för en vecka sedan. Plusgrader och snabbt minskande snötäcke.

– Utan snöfallet i torsdags hade nog inte loppet gått att genomföra, säger Lilian Andersson i Kumla skidklubb.

Men nu kom ju snön och loppet kunde genomföras i tio minusgrader och med en härlig februarisol som bonus lagom till starten.

– Lite till får ni hoppa på stället så att ni inte fryser. Det är fortfarande några minuter kvar till start, ljöd rösten i högtalaren.

Då stod de knappt tjugo åkarna och laddade i ”Sälen” för att ge sig ut på den 900 meter långa banan.

När starten gick blev det omedelbart trångt. Ivriga åkare fick på sina håll skidorna ur spår och det tog lite extra tid att hitta bra vägar förbi dem för att få bra tempo i loppet.

Nu var inte alla åkare så stressade. En av dem som tycktes uppfylld av det olympiska idealet, ”det viktigaste är inte att vinna utan att kämpa väl”, var treåriga Klara Leustadius. Tillsammans med pappa skidade hon duktigt hela vägen från ”Sälen” till ”Mora” utan att låta sig stressas av tätstriden.

Nästan i topp hamnade Lovisa Lööw, som i går åkte sitt andra vasalopp.

– Förra året gick det dåligare, sade Lovisa och berättade att hon då hamnade bakom några yngre åkare som hon hade svårt att köra om. I går hittade hon sitt eget spår och blev första tjej i mål.

– Jag har åkt skidor en del hemma i Kumla vid fotbollsplanen nära där jag bor och hemma hos farfar också, fortsatte Lovisa efter att ha värmt sig med nyponsoppa efter målgången.

Bland alla startande var Hugo Sjödin först över mållinjen. Han fick liksom övriga deltagare både medalj och diplom. Hugo belönades dessutom med juryns hederspris, en skidåkarstaty, med motiveringen att han hade fin åkstil i spåret.

Rycker. Klara Leustadius, var yngst i spåret. Här har hon fått en liten lucka till pappa som följde med hela vägen runt. Bild: JAN WIJK
Medalj och soppa. Lovisa Lööw värmde sig efter målgången med nyponsoppa. Hon gjorde i går sin andra start i Barnens vasalopp i Kvarntorp. Bild: JAN WIJK

Mer läsning

Annons