Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Friande dom mot lärare överklagad

Kumlaläraren som åtalades för att ha misshandlat en elev blir ett fall för hovrätten.Åklagaren har överklagat tingsrättens friande dom.

Annons

Läraren var åtalad för att ha slagit en elev på ryggen under ett bråk i skolmatsalen i december 2010. Hon ska enligt åtalet även ha skrikit åt honom ”att ta sitt stora arsel och försvinna”.

Tingsrätten friade

Men tingsrätten friade läraren från misshandel. Domstolen ansåg heller inte att det rörde sig om ofredande, vilket åklagare Ingrid Löf yrkat på i andra hand.

Tingsrätten valde att tro på läraren som hävdade att hon slagit eleven på armen och att det skedde reflexmässigt eftersom hon blev rädd för honom. Det fanns inga bevis för att slaget på armen hade sådan effekt att det skulle ses som misshandel.

”Efterhandskonstruktion”

Läraren hade också medgett att hon skrikit något innehållande ordet ”arsel” men att det inte var riktat mot eleven. Uttalandet var inte tillräckligt allvarligt för att det skulle ses som ofredande.

Åklagare Ingrid Löf skriver i sin överklagan att eleven klagade över smärta i några dagar efteråt och att två vittnen hörde och såg ett slag.

Löf hävdar också att läraren inte alls var rädd, snarare arg. ”Påståendet om att det plötsligt dök upp en stor och skrämmande person intill henne är en efterhandskonstruktion”, skriver Löf.

Hon menar att läraren var betydligt längre än den tolv år gamla eleven.

Även eleven har, via sin advokat, överklagat domen.

Läraren har tidigare varnats av kommunen för sitt beteende. Kumla kommun har dessutom gått med på att betala 10 000 kronor i skadestånd till pojken. Det skedde efter ett krav från Barn- och elevombudet.

Mer läsning

Annons