Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Friskola välkomnas inte

Kumla kommun ser en rad möjliga bekymmer med en friskoleetablering. Nedlagda landsbygdsskolor och ökad konkurrens om behöriga lärare, hör till det som nämns i ett yttrande till Skolinspektionen.

Annons

Ansökan från Kunskapsakademin att etablera en friskola i Kumla mottogs helt efter vad man kunde förvänta sig.

Tjänstemännen på barn- och utbildningsförvaltningen och de socialdemokratiska politikerna ser en rad bekymmer.

Samtidigt som oppositionspartierna är positivt inställda, och reserverade sig mot yttrandet till Skolinspektionen, då detta röstades igenom vid barn- och utbildningsnämndens senaste sammanträde.

Kunskapsakademin har ansökt om att få starta en grundskola i Kumla från förskoleklass och upp till antingen skolår 5 eller 6.

Vilket som slutligen avses är av avgörande vikt, menar Kumla kommun, eftersom deras skolor är uppdelade i F-5 och 6-9. Det skulle därmed få både organisatoriska och pedagogiska konsekvenser om Kunskapsakademins elever skulle tas emot i den kommunala skolan från årskurs 7.

I yttrandet förs det även fram en farhåga om att landsbygdsskolorna i Hardemo och Sannahed tvingas läggas ner, då elevantalet i grundskola och förskoleklass inte ökar än på flera år. Detta i sin tur skulle också medföra ökade kostnader för skolskjuts för kommunen.

Ökad konkurrens om behöriga lärare, som Kumla kommun redan i dag har svårigheter att hitta, och även ökad konkurrens kring kommunala idrottsanläggningar hör också till de tänkbara bekymmer man ser med en friskoleetablering.

Mer läsning

Annons