Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gångarter utmanar ryttarna

I dagarna två har det varit vårtävling för Hrimfaxi islandshästklubb på Örstabanan.

Annons
B-final. Fanny Nordh följd av Jenny Gehrke rider B-final på Örstabanan med sina islandshästar.

Höst och vår arrangerar klubben tävlingar på hemmabanan vid Örsta kulle med Kumla sjöpark och kyrkan vackert i bakgrunden.

Banan anlades här för tre år sedan. Hrimfaxi islandshästklubb som i dag har cirka 200 medlemmar hade sin gamla bana i Göranstorp utanför Nora.

– Kumla kommun som arrenderar ut marken har varit välvilligt inställda till oss, säger Bengt Botvalde från styrelsen.

Under lördagen var det uttagningstävlingar med 55 deltagande ekipage. Fem av dem gick vidare till B-final och fem gick vidare till A-final under söndagen.

– De kommer mest från närområdet men även från Eskilstunahållet, säger tävlingsledare Annika Waerner.

Vinnarna från B-finalen på lördag fick erbjudande om att vara med i A-finalen på söndagen då det var cirka 70 starter med ungefär 35 deltagare. ”Ungefär” därför att samma ekipage kan starta dubbelt.

Man tävlar i rena töltgrenar som är fyrtakt med tre hovar i samtidigt. En rutinerad häst tävlar i flera moment. Tävlingar sker även i 4-gång som är tölt, trav, skritt och galopp. i klassen 5-gång tillkommer pass.

– Här finns även ett svävande moment där inga hovar är i, förklarar Bengt Botvalde.

Intresset för att rida islandshäst har ökat menar Bengt och lovordar rasen som i dag finns i 27 000 exemplar i Sverige enligt Svenska islandshästförbundet.

– Det en stor häst i litet format. De är kloka, snälla och utpräglade flockdjur. Man kan hoppa och ha dressyr även med islandshäst men gångart är det mest intressanta.

Han berättar vidar om sin första och hittills enda tävling med egna hästen Katla från Kvarnbacka.

– Hästen klev av banan och blev utesluten. Jag tror att den tyckte att musiken som spelades var för hög. Det kändes lite snopet.

Annika Waerner berättar om sitt första möte med islandshästen.

– Jag var med på ett ridläger för vuxna i Göranstorp och fick en liten häst. ”Den kommer att dö, tänkte jag”. Men den var som en fyrhjuling och klättrade uppför en ”vägg” vi skulle förbi.

Annika berättar att just storleken på islandshästen gör den lätt att manövrera i skogen.

– Med stora hästar måste man ju välja väg.

Annika förklarar att alla hästar från början haft tölt som en naturlig gångart men att den avlats bort på många raser. Bengt berättar att han varit på Island fem gånger.

Tre av gångerna har han varit med under hösten och sett ryttare samla in hundratals frigående hästar på fjället för att föra in dem i olika fållor till olika gårdar.

– Det är en fantastisk upplevelse. Bara i en uppsamling kan det vara mellan 500 och 700 hästar.

Arrangörer. Bengt Botvalde från Hrimfaxi Islandshästklubb och tävlingsledare Annika Waerner.

Mer läsning

Annons