Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

George vill inte ljuga om sin lön

Egenföretagaren George Ferm tycker att Försäkringskassan uppmanar honom att ljuga om sin årsinkomst för att det underhållsbidrag han ska betala ska öka.

Annons
Klarar sig själv. Jag hade varit arbetslös länge när jag öppnade butiken. Jag bestämde mig för att klara mig själv, säger George om anledningen till att han öppnade sin ramaffär.Nu vänder Försäkringskassan det emot honom att affären tidvis inte varit så lönsam.Bild: GÖRAN KEMPE

Försäkringskassan anser att han bör ange en årsinkomst på drygt 200 000 kronor så att underhållsbidraget landar på 900 kronor. I verkligheten var Georges taxerade inkomst en tredjedel så hög.

– Jag betalar gärna underhåll, men då ska det ju grunda sig på faktiska siffror, säger George Ferm.

I drygt femton år har George Ferm drivit en inramnings- och konsttillbehörsbutik i Kumla. Det är ingen bransch där det är lätt att tjäna pengar. Under de första åren med butiken hade han svårt att alls ta ut någon lön.

– Nu tar jag ut så mycket som omsättningen tillåter, säger George och tillägger att han sett många exempel på företag som går omkull för att ägarna tagit ut för mycket pengar för fort. Det har gjort honom försiktig.

Nu har George hamnat i tvist med Försäkringskassan om underhållet för en son från ett tidigare förhållande.

Underhållsbidragets storlek baseras på taxeringen hos Skatteverket. Eftersom Georges inkomster har varit låga har underhållsbidraget också varit det. Efter 2009, som var ett riktigt knackigt år, blev summan satt till 0. I alla fall var det vad George trodde till dess han fick telefon från Försäkringskassan centralt i Stockholm.

– De sa att det är dags att du börjar göra rätt för dig, säger han och berättar om samtalet som han upplevde som väldigt obehagligt.

–Nu får du vakta dina ord, sa jag till henne och berättade i korta ordalag hur jag som invandrare startade företag bara för att han inte fick anställning någonstans.

Handläggaren ville att George i telefon skulle gå med på att ange sin årslön till 175 000 kronor vilket skulle göra att underhållsbidraget blev drygt 700 kronor i månaden.

– Men varför ska jag ljuga? Jag får hjälp av en revisor att sköta min ekonomi och de siffrorna har godkänts av Skatteverket. Jag försöker inte fuska, bedyrar George.

Under flera år har han legat under gränsen för att betala underhållsbidrag. Senast för två år sedan fick han papper från Försäkringskassan att underhållsbidraget per månad var 0 kronor. Därför är han förvånad att Försäkringskassan hör av sig först nu.

När brevet med beslutet från Försäkringskassan kom så hade ”lönen” ökat från de först föreslagna 175 000 till 200 000 kronor.

– Den summan gäller bara underhållsbidraget. Om jag skulle behöva sjukpenning eller ta ut föräldradagar då är det Skatteverkets siffror som gäller. Det irriterar mig ännu mer, säger George.

Han har för avsikt att överklaga beslutet, men betalar under tiden in det underhållsbidrag Försäkringskassan begär av honom.

Mer läsning

Annons