Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ger inte upp utvecklingstankarna av JN

På gymnasiet var nämndens beslut ett samtalsämne under tisdagen. Personalen vill fortfarande tänka utveckling.

Annons

 – När jag gick på Skogstorpsskolan var det väldigt stora klasser, och svårt att få hjälp med skolarbetet. Jag valde John Norlandergymnasiet enbart på grund av de mindre klasserna, säger Viktor Gefvert, som läser andra året på livsmedels- och restaurangutbildningen.

– Vi är rätt tysta om beslutet, vi vet ju inte hur det ska bli för oss.

En ny sak som inte funnit med tidigare är att det ska tas fram en plan för lärlingsutbildning på gymnasiet.

– Vem vet, kanske är det som lärlingsskola som JN kommer att få sin speciella nisch i kommande gymnasiesamverkan. Att knyta skolan närmare näringslivet är bra, säger läraren Mia Björk Eilebro.

Även lärare Pernilla Svennungson vill fortsätta tänka på utvecklingen av skolan.

– Jag är trött på att pengarna som gymnasiet kostar ska ställas mot grundskolan. Vi som jobbar här vill se en utveckling i hela Kumlas utbildningskedja, från förskola och upp till gymnasium.

Lärarna tycker att de slängt upp många goda idéer i luften, som nu inte anammades av de beslutande.

– Vi har bra verksamhet och märker ett ökat söktryck, men har inte fått marknadsföra utbildningarna nu i höst. Det viktigaste nu är att slå vakt om att eleverna trots allt får bra utbildning.

Lokalbehovet för JN krymper rejält efter det beslut som nu tagits. Kvarntorpsområdet räcker för den mesta undervisningen.

 I dag hyr JN-gymnasiet 2 700 kvadratmeter i Folkets hus och i hotellet. Skolan kommer på sin höjd att behöva en bråkdel av den ytan i framtiden.

– Det handlar om stora ytor och stora kostnader, konstaterar Jukka Tekonen, som utrett JN-gymnasiets framtid åt Kumla kommun.

Hur fort eleverna troppar av återstår att se.

För eleverna på de program som inte tar in nya elever till höstterminen 2014 ska skolförvaltningen försöka att hitta passande lösningar.

Det innebär att eleverna kan komma att få flytta till gymnasier i grannkommunerna – Örebro och Hallsberg. Därmed skulle skollokalerna kunna stå tomma långt innan hyresavtalen går ut.

Skolan hyr i dag 1 570 kvadratmeter av Folkets hus och 1 135 kvadratmeter i hotellet. Hyresavtalen sträcker sig till halvårsskiftet 2018, respektive årsskiftet 2018–19.

Av de tre program som ska bli kvar är det framför allt introduktionsprogrammet som har använt sig av lokaler inne i Kumla. De två övriga, bygg- och anläggningsprogrammet och fordons- och transportprogrammet, har i stort sett all sin undervisning i lokaler i Kvarntorpsområdet.

Läs mer i tidningen eller köp e-tidningen här nedan.

Mer läsning

Annons