Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

" Glasa in Köpmangatan"

I samband med diskussionerna kring utvecklingen av centrum i Kumla har en nygammal idé väckts till liv: att bygga en inglasad galleria på Köpmangatan.

Annons
Tal om tak. I dag finns ett par meter brett utskjutande tak vid Köpmangatan. En idé är att ett tak skulle finnas över hela gatan.

”Inglasad gågata”. ”Galleria mellan Apoteket och Ica Maxi”. ” Mötesplats ”utomhus” året runt”.

På en träff om utveckling av Kumlas centrum innan sommaren lämnade flera deltagare förslag på en galleria på den delen av Köpmangatan som finns mellan varuhusbyggnaderna.

Mer liv är syftet

– Grundtanken är att vi vill skapa mer liv i centrum. Vintertid är det i vårt land inte så lätt utomhus, och där kan en uppvärmd galleri fylla en funktion, säger Edith Ugrai, tillförordnad kultur- och fritidschef och den som sammanställde synpunkterna från mötet.

Hon är dock noga med att påpeka att det inte får bli ett stängt utrymme, att man fortfarande måste kunna passera fritt.

Stängning talar emot

Och just detta är det som talar starkast mot en galleria, enligt kommunens stadsarkitekt Kurt Larsson.

– Det är jätteviktigt att värna om de offentliga platser. Det finns en risk för stadsmiljön med en galleria som per automatik måste ha öppettider. Det som tidigare har varit en naturlig passage blir då bara tillgängligt under vissa bestämda tider, säger Kurt Larsson.

Att däremot jobba för att göra offentliga platser mer trivsamma är något som faller stadsarkitekten i smaken:

– Man skulle kunna tänka sig ett väderskyddat skärmtak, så att man kan gå fritt men ändå skyddat mellan butikerna.

Frågan om Maxis entré

Till sammanhanget finns även den gamla infekterade diskussionen om Ica Maxis entré. I dag består Köpmangatans östra sida till stor del av en sluten vägg, baksidan till Ica Maxis varuhus.

Så har det sett ut i flera års tid nu, allt sedan varuhuset gjorde om sin entré och öppnade mot järnvägssidan i stället för torget och intilliggande Köpmangatan.

Mer läsning

Annons