Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Göken gol vid Kumlas enda naturliga sjö

Premiär för Kumla kommuns sommarguidningar var det i lördags på Öjamossen. Och deltagarna fick höra göken.

Annons
Pors. Guiden Peder Witt berättar att det bland annat växer pors längs spången på Öjamossen. Det ska inte förväxlas med skvattram, som också växer där. Foto: Katarina Hanslep

KUMLA. Varje sommar arrangerar Kumla kommun guidade promenader för alla intresserade. Både ute i naturen och i stan, med konsttema såväl som historia och natur. Peder Witt arbetar med naturfrågor på Kumla kommun och höll i årets första i lördags.

– Jag fick kämpa lite för att få till det här, det är nästa lite väl tidigt, säger Peder Witt.

Skälet till det hördes. Det var göken som gol, både i väster och öster.

– Så är den här lördagen räddad!, sa Peder Witt.

Många av deltagarna hörde göken för första gången i år.

Men det fanns mycket annat som var speciellt med promenaden. Vid spängerna som lagts ut över mossen syntes tydliga spår av en älgko som just passerat.

– Den här mossen är annorlunda för varje årstid man kommer hit. Blommorna blommar ju inte samtidigt, sa Peder Witt.

Just nu blommar exempelvis roslingen, en liten ljusrosa ljungväxt med små urnliknande blommor. Och snart kommer skvattram igång.

– Det är en av mina favoriter, berättade Peder Witt.

Skvattram kallas också getpors.

– Men den ska inte förväxlas med pors. Getpors kallas den nog för att getterna var de enda som åt den.

Riktig pors växer också på Öjamossen, fast bara på några få ställen. Och till sommaren kommer bär som tranbär, hjortron, odon, blåbär och kråkbär, berättade Peder.

Öjamossen och Hullingsåsen ligger mitt på slätten vid Hardemo. Åsen är en så kallad drumlin, en kulle som formats av inlandsisen. I mossen ligger Kumla kommuns enda naturliga sjö, Älgasjön.

– Vad jag vet är det ingen annan svensk kommun som bara har en enda naturlig sjö, sa Peder Witt.

Sjön minskar dessutom år för år, i takt med att vitmossan runtom växer, så snart har kanske Kumla kommun ingen naturlig sjö.

Med på guidningen fanns Stig Pettersson, som är bördig från bygden och i åratal har samlat information och klipp om Hardemo med omnejd. Han berättade om den tragiska händelsen 1934 då en nioårig pojke drunknade i sjön. Med på guidningen fanns pojkens brors döttrar, Gerd Arne och Hillevi Strömberg.

– Det här är något vi fick höra om när vi var små, Jag ville veta var det hände, säger Hillevi, som numera bor i Hallstahammar.

Nästa kommunala guidning blir i Sjöparken den 27 maj. Därefter blir det guidningar i kommunens naturreservat Björka lertag och Hällkistan, konstvandring på hög och i stan, litteraturvandring med tema Håkan Nesser och i Sjöparkens växthus. Ytterligare en guidning på Öjamossen blir det i sommar, den 25 juli. Då blommar helt andra blommor än nu.

Anhöriga. Hillevi Strömberg och Gerd Arne är brorsbarn till pojken som tragiskt omkom vid Älgasjön 1934. I lördags hörde de berättelsen än en gång.

Mer läsning

Annons