Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gravstenar läggs ner

Med anledning av det tragiska dödsfallet där ett barn blev dödat av en fallande gravsten, har Kumla församling påbörjat en kontroll av alla gravstenar i Kumla, Ekeby och Hardemo. Redan innan första arbetsdagen avslutats hade 50 gravstenar av säkerhetsskäl lagts ned.

Annons
Den här gravstenen på Kumla kyrkogård satt bara fast med en enda ståldubb, och dessutom var sockeln sned. Därför lades den på torsdagen ner av personalen.

– Jag törs inte ta på mitt ansvar att någon liknande olycka skulle hända här. Därför lägger vi nu direkt ner de stenar som känns för lösa.

Det säger Håkan Gransten, kyrkogårds- och fastighetschef i Kumla församling. På torsdagen inleddes kontroller på kyrkogårdarna i Kumla, Ekeby och Hardemo och redan innan lunch hade 50-talet gravstenar lagts ned.

– Jag befarar att det kan bli så många som flera hundra stenar som vi ser oss tvingade att lägga ner. Vi har gjort regelbundna kontroller även tidigare, men nu är vi mycket strängare i bedömningen och vill inte heller vänta tills gravrättsinnehavaren säkerställer stenen. Istället lägger vi ner den direkt.

Ett problem som kan ligga bakom att en gravsten blir lös är att ståldubben i sockeln rostar av. Stenar i kalksten, som det finns många av i Ekeby, tenderar också att vittra sönder.

När kyrkogårdsförvaltningen tidigare sagt till gravrättsinnehavare om lösa stenar har det kunnat ta upp till ett halvår eller mer innan stenen åtgärdas.

– De gravstenar vi nu lägger ner står ofta på de äldsta delarna av kyrkogården. Nya gravstenar är mycket säkrare, då de har rostfria ståldubbar och ett sockelstöd som även går ner under jord,

Gravrättsinnehavare får nu information i takt med att lösa gravstenar läggs ner. När stenarna sedan kan resas igen beror på hur snabbt gravrättsinnehavaren åtgärdar det. Håkan Gransten tror att vissa också kommer att välja att ta bort stenen istället för att resa den igen.

Nästa helg är det alla helgonahelgen, då många brukar besöka kyrkogårdarna.

– Många kommer säkert reagera på de liggande stenarna. Det är också därför vi vill gå ut och informera om orsaken till att vi gör så här, säger Håkan Gransten.

Mer läsning

Annons