Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Grönt gräs mitt i vintern

Överallt ligger snön djup, utom på Idrottsparken. Här finns grönt ”gräs”, mitt i vintern.

Annons
Grönt gräs skymtar. Under snön på Kumla IP skymtar det gröna konstgräset. Jonny Persson ska se till att planen är skottad inför 2011 års första fotbollsmatch, den 10 januari.

Det gröna konstgräset skymtar mellan snövallarna.

– Planen används i stort sett hela året, säger Jonny Persson, vaktmästare. Det är många lag som tränar här.

Just över jul- och nyårshelgerna har planen dock fått vila. Ett par decimeter snö har täckt den. Men under själva konstgräsmattan är det alltid några plusgrader. Det får inte bli tjäle, och värmeslingor går under hela planen.

En värmeväxlare inne i ishallen känner av temperaturen i marken, och ser till att konstant temperatur hålls under mattan. Värmeslingorna går genom mjukt, svart gummigranulat, som inte får frysa. Det är det som gör underlaget mjukt som en riktig gräsmatta.

Dags för match

Fotbollslagen har under de senaste tre veckorna fått hitta andra platser att träna på. Men redan den 10 januari är det dags för match på konstgräset, och sedan drar träningarna i gång igen.

– Då är det vår uppgift att hålla undan snön, säger Jonny Persson. En speciell traktor används för att skotta konstgräset, och lämna ett tunt lager snö ovanpå. Sedan smälter den sista snön av värmen underifrån.

Mer läsning

Annons