Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Grönt ljus för brun tunna i juli

Några månader senare än det var tänkt inför Kumla kommun kompostering och därmed en ny avfallstaxa.

Annons
Snart grönt för brun tunna. Den 1 juli införs sortering av komposterbart hushållsavfall för ett tusental villor i Kumla. Det innebär att dessa får en ny soptaxa samt att sopbilarna får köra dubbelturer, då kommunen inte har någon bil med dubbla fack.

Från den första juli kommer ett tusental villahushåll att kunna börja sortera sitt hushållsavfall.

– Vi fick inte ut informationsmaterialet till i mars som det var tänkt, förklarar Anders Larsson vid kommunens avfallsverk.

De första tusen hushållen har fått svara på en enkät hur de vill ha sin sophämtning. Där har de kunnat ange om de önskar sortera ut det komposterbara hushållsavfallet. De har också kunna tala om de föredrar att ta hand om de komposterbara soporna på egen hand eller om de har behov av ett brunt sopkärl. Samt hur ofta de vill ha soptunnorna tömda.

Billigare att sortera

Samtidigt börjar den nya sophämtningstaxan för de hushållen. Det innebär att de som väljer att sortera ut det komposterbara ur hushållssoporna får en mindre höjning än de som väljer att slänga allt i den gröna tunna som vanligt. Som en jämförelse kostar den minsta gröna tunnan 810 kronor per år i dag, efter den 1 juli höjs den prislappen till 2 134 kronor. Väljer man i stället att sortera soporna samt ha hämtning var fjortonde dag klarar man sig undan med 990 kronor per år.

För att klara av att ta hand om avfall ur både den gröna och bruna tunnan kommer kommunen tvingas att köra dubbla turer, då det inte finns någon sopbil med dubbla fack i dag.

När de första tusen hushållen har fått leva med kompostsortering i tre månader utökas de med ytterligare tusen villahushåll. Efter sommaren 2012 är det meningen att hyreshus och butiker ska börja sortera det komposterbara avfallet. Då ska 4 700 Kumlavillor vara knutna till det nya miljötänkandet.

– Jag tror att de flesta kommer att värdera miljönyttan med att sortera sitt avfall. Något som kommer våra barns framtid till del, spår Anders Larsson.

Mer läsning

Annons