Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Guidad tur och fika för gästerna

I måndags startade Ekeby kyrka sin period med en så kallad vägkyrka. Fram till den 18 juli kan alla som har vägarna förbi besöka kyrkan och få en guidad tur.

Annons
Tar emot besökare. Sven-Inge Carlsson är numera pensionär och har tidigare varit kyrkopolitiker. Han är född i Småland men har bott i Närke i snart 40 år.

Varje sommar har Ekeby kyrka öppet hus för resenärer och boende i samhället. Alla besökare får en guidad tur i kyrkan plus kaffe och fikabröd. Från klockan elva på förmiddagen till sex på kvällen kommer det dagligen att finnas personal i kyrkan. Sven-Inge Carlsson är kyrkovärd, och tog emot besökare under måndagen.

22 besökare

– Det var ju den första riktiga semesterdagen och det kom 22 personer. Många besökare har tidigare bott här i bygden. Det händer att de lär mig gamla saker som hände för länge sedan i socken.

Under den här perioden är det också en konstutställning i kyrkan. Margareta Tunström Karlsson, från Kumla, ställer ut akvareller med sommarmotiv. Dessutom visas församlingens kyrkliga textiler i form av vackra mässhakar.

Ekeby kyrka stod färdig 1774 och det äldsta föremålet är ett dopfunt från 1100-talet. Trots kyrkans gamla anor hoppas Sven-Inge att unga människor ska hitta till Ekeby. Enligt honom är det lika viktigt att träffas och snacka som att lära sig om historia.

– Jag hoppas att folk kommer och får uppleva den fantastiska kulturskatt som finns här. Det finns också plats för personer som bara behöver någon att prata med, säger han

Vägkyrkan avslutas söndagen den 18 juli, med en konsert av Sandra Halvardsson, sång och Ylva Nygren på piano.

Dopfunt från 1100-talet. Den nära 1000 år gamla skålen är Ekeby kyrkas äldsta föremål.

Mer läsning

Annons