Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Guidning av Konst på hög var uppskattad av åhörarna

Att få höra historien bakom ett konstverk gör det ofta ännu intressantare. I söndags bjöds besökarna på en guidad tur bland skulpturerna på Kvarntorpshögen.

Annons
Informerar. Irene Welander berättar om de olika konstnärerna och tankarna bakom deras skulpturer.

Regnet upphörde lagom till guiden Irene Welander samlade ihop alla som kommit till toppen för att vara med på den kostnadsfria turen. Detta är den första av sommarens tre officiella guidningar av utställningen ”Konst på hög”.

– Har någon tagit sig upp via trappan? frågar hon.

De enda som varit energifyllda nog är några spralliga pojkar, som deklarerar att de inte bra gick upp en, utan två gånger för de 427 trappstegen.

Lyssnar intresserat

Den dryga timme som guidningen tar är ingenting för dem och de springer iväg åt annat håll. En grupp på runt 15 personer följer dock med Irene runt bland de olika konstverken och lyssnar intresserat.

De välkända konstnärerna var det som lockade Åsa Lekeberg från Glimåkra och Anne-Sophie Frohm från Hässleholm.

– Vi läste i turistföreningens tidning att det skulle vara guidning av konstverken och då ville vi komma hit, säger Anne-Sophie.

– Vi har ju sett Lars Vilks konstverk ”Nimis” hemma i Skåne, så han är en av dem vi gillar här, säger Åsa.

Svavellukt

De njuter förstås av utsikten och det hörs många uppskattande ord från besökarna. Att gruppen stundtals vandrar i svagt svavelluktande ånga från askan i högen gör ingenting. De får bland annat höra om hur det senaste konstverket ”Periphery III” symboliserar hur den nya invandringen använder parabolantenner för att hålla kontakt med sitt hemland.

– Vi brukar få ett nytt konstverk per år, och i år är det Sirous Namazi som skapat det, berättar Irene.

Den som missade guidningen denna helg har en ny chans söndagen den 22 juli eller 5 augusti klockan 14:30, då erbjuds det nya kostnadsfria guidningar.

Mer läsning

Annons